24. TRAVNJA: Prva filmska predstava u Širokom i Kočerinu, Pudarićevo predavanje u Ljubuškom

Travanj Vremeplov ZHŽ

Vremeplov 24042015 1
Na Širokom Brijegu u gimnazijskoj zgradi na današnji dan 1931. godine prikazana je prva filmska predstava, dok je dr. Dojmi, predstojnik Doma narodnog zdravlja u Mostaru, održao filmsko predavanje učenicima mjesne gimnazije.

Prikazan je film “Spas male Zorice” što ga je izdao Dom narodnog zdravlja u Zagrebu. Istog dana ovaj film prikazan je i u Pučkoj školi Kočerin. Dvorana je bila puna djece i odraslih. Na kraju predstave fra Vojislav Mikulić, profesor sa Širokog Brijega, zahvalio se predstojniku Doma narodnog zdravlja iz Mostara, koji je uzvratio da će nastaviti s ovakvim predavanjima.

OSTALI DOGAĐAJI NA DANAŠNJI DAN:

2006. – Odgovarajući na pitanje nazočnih posjetitelja na javnoj raspravi o ustavnim promjenama u BiH, koja je održana u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, koliko su točne tvrdnje velike većine hrvatskih zastupnika u Predstavničkom domu da predložene ustavne promjene svode hrvatski narod na nacionalnu manjinu, glavni tajnik SDP-a BiH Svetozar Pudarić odgovorio je da ti zastupnici to tvrde zbog toga što oni nisu potpisnici sporazuma, nego je potpisnik na Saboru HDZ-a BiH izabrano vodstvo. Dodao je kako bi, da su ti zastupnici potpisali sporazum, imali obrnutu sliku gdje bi zastupnici tvrdili da je sporazum ispravan, a HDZ BiH bi se odupirao sporazumu.

Kao ono najvažnije što SDP BiH vidi u ustavnim promjenama naveo je da one čine BiH spremnijom i sposobnijom odgovoriti na sve izazove koji stoje na njezinu putu prema euroatlanskim integracijama.

“Znači, BiH kroz jasnu raspodjelu nadležnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kroz jačanje državnih institucija i instrumenata odlučivanja postaje kvalificiran i sposoban partner u razgovoru s Europskom unijom, i to je suština koju donose ove ustavne promjene” – kazao je Pudarić.

Vremeplov 24042015 2

Na pitanje koliko su u pravu oni koji drže da se predloženim ustavnim promjenama cementira Daytonska podjela BiH, Pudarić je odgovorio da postojeće stanje nastavlja trajati za one koji to postojeće stanje doživljavaju isključivo kroz unutarnji teritorijalni ustroj BiH. Međutim, za one koji postojeće stanje doživljavaju kao kvalitetu života u mjestu u kojem žive i kao promjenu odnosa između razina vlasti, onda se ustavnim promjenama dobiva bitno drugačija BiH od one koja je bila ranije.

2012. – TV dvoboj predsjednika FBiH Živka Budimira i federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza, koji se dogodio par dana ranije, izazvao je dosta reakcija među braniteljskom i stradalničkom populacijom, kao i među udrugama proizišlim iz Domovinskog rata. Prašinu je posebno podigla izjava ministra Heleza koji tvrdi da mu je Budimir ranije rekao da revidira “onu paščad iz HDZ-a” te da je Jasna Zlomislić bila razvedena prije pogibije muža, tako da ne zaslužuje status koji je dobila, niti treba biti na čelu Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja FBiH.

Vremeplov 24042015 3

Upravo su se “oči u oči” na obilježavanju 20. obljetnice oslobađanja prve vojarne u BiH u Čapljini susreli predsjednik FBiH Živko Budimir i prozvana Jasna Zlomislić iz Širokog Brijega. Oboje su na ovom skupu u vojarni “Božan Šimović” u Čapljini predvodili svoja izaslanstva te su zapalili svijeće i položili vijence ispred velikog spomen-križa poginulim braniteljima i osloboditeljima vojarne.

Uoči te ceremonije polaganja vijenaca došlo je do njihove rasprave u kojoj je Jasna Zlomislić tražila od Budimira objašnjenje svega onoga što se moglo čuti u spomenutoj TV emisiji, a i kasnije u većini BiH medija. “Pa što je ono bolan Živko, pa moje se ime razvlači po medijima, a čista sam i ispravna kao Isus Spasitelj. Ovo je zaista gnusno da se na onakav način spominje moje ime i Udruga iza koje ja stojim, malo glasnijim tonom obraćala se Jasna Zlomislić, dok je Budimir pokušavao objasniti kako su to “podmetanja ministra Heleza” i kako on takvo nešto nije nikada izjavio.

Iako je na trenutke bilo i malo žustrijih tonova, ovaj razgovor ipak nije prerastao u veći incident, a mnogi su smatrali kako do njega na ovom mjestu nije trebalo ni doći.

Pripremio: Danijel Ivanković

NAPOMENA: Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info ovim putem naglašavamo kako i svi Vi možete sudjelovati u kreiranju rubrike“Vremeplov ZHŽ-a”, pa Vas stoga pozivamo da na mail: vremeplovzhz@sirokibrijeg.info šaljete tekstove/informacije, kao i fotografije za koje vjerujete da bi mogle biti zanimljive pri kreiranju rubrike, a sve ono najzanimljivije što pošaljete vrlo rado ćemo iskoristiti da osvježimo i obogatimo ovu rubriku.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *