FOTO: Obredi primanja, obnove obećanja i prvih obećanja u Frami Ružići

Kultura Vjerski sadržaji

framagrude03032015 01
GRUDE – U nedjelju 1. ožujka 2015. godine u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ružićima održani su obredi primanja, obnove obećanja i polaganja prvih obećanja u Franjevačkoj mladeži (Frami) Ružići.

Svečano misno slavlje, koje je predvodio fra Slaven Brekalo, područni duhovni asistent Frame Hercegovina, započelo je u 18 sati ulaskom mladih framaša kroz crkvu.

Na početku misnog slavlja, ružićki župnik i duhovni asistent Frame Ružići, fra Tomislav Jelić, pozdravio je sve prisutne, zahvalio se na dolasku svim Framama iz cijele Hercegovine, kao i njihovim duhovnim asistentima što su došli uveličati ovo slavlje. Poseban pozdrav uputio je predmolitelju ovoga slavlja, fra Slavenu Brekalu.

Fra Slaven se u svojoj propovijedi osvrnuo na Evanđelje. Isus se proslavio na gori, a crkvena nas tradicija uči da je to bila gora Tabor. U blizini te gore je i pustinja koja ima i dijelova nižih od razine mora. I Isus je bio u pustinji četrdeset dana, izmoren i kušan od sotone. No na kraju se popeo na brdo i proslavio se. Tako je i s našim molitvenim životom. Kad tek počinjemo, u pustinji smo, teško nam je moliti i kuša nas sotona. Uspon na planinu je težak pa tako i dolazak do prave molitve. Kad dođemo do vrha, kad dođemo do prave molitve onda vidimo da je sav trud i muka vrijedio. Tako je i s životom u Frami. Moramo se truditi da bi došli na “tabor” framaškog života.

U bratstvo Frame Ružići primljeno je četvero mladih framaša, 12 ih je obnovilo svoja obećanja, a hrabrih šest framaša je pristupilo oltaru i po prvi put obećalo živjeti Evanđelje i odazvati se na svaki poziv dobra kao što je činio sv. Franjo Asiški.

Ovim obredom primanja i obećanja u Frami proslavljeno je 15 godina postojanja, rada i djelovanja Frame u župi Ružići. Geslo obreda glasilo je „Svevišnji dični Bože, rasvijetli tamu moga srca!“.

Ovoj proslavi sudjelovali su framaši iz Bukovice, Šujice, Posuškog Graca, Kočerina, Širokog Brijega, Mostara, Čerina, Gradnića, Humca, Klobuka, Vitine, Drinovaca, Tihaljine, Gorice – Sovića. Svojim pjevanjem ovo slavlje dodatno su uveličali članovi glazbene sekcije Frame Čerin.

Nakon blagoslova i zajedničkog fotografiranja, uslijedila je zakuska, a uz ples, pjesmu i veselje potrajala je zabava na framaški način.

Izvor vijesti: Grude-online.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *