09. STUDENOG: Tako su se nekoć dizali krediti i širila Lištica, a danas…

Studeni Vremeplov ZHŽ

vremeplov 9112015 1
Skupština općine Lištica donijela je na današnji dan 1979. godine Odluku o zaduženju kod Privredne banke Sarajevo na iznos 2.000.000 dinara za učešće u izgradnji puta Privalj – Grude dužine 4,64 km i Lištica – Čitluk dužine 8 km s rokom otplate 22 godine i 1% kamata.

Realno gledajući, ovaj kredit je bio svrsishodniji nego ijedan postratni koji se podigao u ovoj općini, pa i općenito u županiji Zapadnohercegovačkoj, kamatna stopa znatno prihvatljivija nego kod ijednog kredita današnjeg vremena…

Što je još zanimljivo, taj kredit je “pojela” inflacija, a zbog početka rata nikada se nije ni vratio što će reći da smo gotovo besplatno dobili preko 12 km cesta koje su od puno većeg značaja nego današnja dva kružna toka što se u širokobriješkom Klancu prave na razmaku od svega 100 metara, a koji su koštali gotovo milijun današnjih maraka! Zapravo, puno više od semafora koji su nekoć tu bili, a koji su bili puno bolji regulator prometa od ovih najnovijih “inovacija”.

OSTALI DOGAĐAJI NA DANAŠNJI DAN:

1979. – Donesena Odluka o dimnjačarskoj djelatnosti u Širokom Brijegu poradi osiguranja redovitog djelovanja dimnih predmeta, sprečavanja onečišćenja zraka i preduhitne zaštite imovinskih dobara od požara.

Koprivnica, 280510. Opcinski sud u Koprivnici dimnjacara s podrucja Podravine pravomocno je osudio na osam mjeseci uvjetnog zatvora zbog bludnih radnji s maloljetnom osobom. Na slici: Goran Trubelja predsjednik ceha koprivnickih dimnjacara. Foto: Goran Obran / CROPIX / Podravski list

Dimnjačarsku djelatnost na području Širokog Brijega obavljala je Komunalna organizacija udruženog rada “Građenje” u Mostaru.

2014. – Nakon desetljeća od turneje s Crvenom jabukom, poznata hrvatska pjevačica Severina ponovno se vratila u Široki Brijeg gdje je održala solo – koncert u dvorani na Pecari.

vremeplov 9112015 4

Pred sami početak koncerta novinarima je kazala kako joj je zadovoljstvo pjevati pred ljudima koji su izdvojili novac i kupili kartu, a mogli su ga utrošiti i na nešto drugo.

Širokobriježane, ali i druge Hercegovce koji su se uputili na Pecaru, popularna Sevka nije razočarala. Nizala je svoje hitove, koju je publika zdušno u jedan glas popratila. Kroz dva sata trajanja koncerta Severina im se odužila i novim pjesmama poput „Uno momento“.

“Imam i jedan duet s mladim bendom koji će izaći sredinom prosinca”, kazala je Severina.

vremeplov 9112015 3

Popularna pjevačica je pred sam kraj koncerta otpjevala i Hercegovinu u srcu od Ranka Bobana, što je publika dočekala s oduševljenjem. Koncertom je opravdala naziv kraljice estrade, mada ona za sebe drugačije kaže.

“Ne znam tko me nazvao kraljicom estrade. Ja bi ovu titulu dodijelila Doris Dragović. Nedavno sam bila na koncertu Doris Dragović i bila je apsolutna kraljica i bila je preslatka. Uživala sam na koncertu kao što uživam na koncertima svih kolega” – kazala je skromno Severina dodavši kako bi tu izdvojila i Jasnu Zlokić, Gabi Novak, Terezu Kesoviju…

Pripremio: Danijel Ivanković

NAPOMENA: Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info ovim putem naglašavamo kako i svi Vi možete sudjelovati u kreiranju rubrikeVremeplov ZHŽ-a”, pa Vas stoga pozivamo da na mail: vremeplovzhz@sirokibrijeg.info šaljete tekstove/informacije, kao i fotografije za koje vjerujete da bi mogle biti zanimljive pri kreiranju rubrike, a sve ono najzanimljivije što pošaljete vrlo rado ćemo iskoristiti da osvježimo i obogatimo ovu rubriku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *