07. STUDENOG: Prije 15 godina postavljen kamen temeljac za HE Peć Mlini, počeo izlaziti list “Lištica”…

Studeni Vremeplov ZHŽ

vremeplov 7112015 1
“Desetljećima stanovništvo zapadne Hercegovine, posebice općine Grude, priželjkivaše ovaj dan i ovu prigodu, otvaranje radova na izgradnji hidroenergetskog objekta Peć Mlini. Danas otvaramo radove na izgradnji značajnog objekta koji ima iznimnu vrijednost i važnost za rast i razvoj prostora, opstanak ovoga puka i ostanak ovdje i za vazda” – kazao je Matan Žarić, generalni direktor Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne, na prigodnoj svečanosti u Drinovcima, koja je upriličena na današnji dan 2000. godine povodom postavljanja kamena temeljca za HE Peć Mlini.

Obilježavanju početka radova na Hidroelektrani Peć Mlini bili su nazočni brojni mještani, te predstavnici izvršne i političke vlasti općine Grude, Zapadnohercegovačke županije i djelatnici Javnog poduzeća Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne.

Žarić je još istaknuo da će Hidroelektrana Peć Mlini biti snage 2×15 megavata, godišnje proizvodnje 82 milijuna kilovatsati električne energije, vrijednost investicije je šezdeset milijuna maraka, a rok izgradnje je tri godine. Radovi su počeli prije mjesec dana izgradnjom pristupnog puta Jakšenica—Peć Mlini.

OSTALI DOGAĐAJI NA DANAŠNJI DAN;

1974. – Počinje se izdavati lokalni list “Lištica” u tadašnjem istoimenom mjestu, a danas gradu Širokom Brijegu. Uglavnom je donosio vijesti o tadašnjoj NK Mladosti.

vremeplov 7112015 2

1992. – Rođen Goran Zakarić iz Gradiške, nogometaš koji je ponikao u redovima Kozare, a već sa 16 godina dospio u redove Širokog Brijega. Kao mladog talenta primjetio ga je Ivo Ištuk i doveo na Pecaru gdje je brzo stekao status prvotimca, nametnuo se igrama i golovima.

vremeplov 7112015 3

Tako je uslijedio i transfer u Dinamo, posudba u Lokomotivu, a iz Lokomotive povratak u Široki Brijeg. Ljetos je ovaj nogometaš, inače simpatizer FK Crvena Zvezda, potpisao ugovor sa HŠK Zrinjskim, a sa istim trenutno zauzima čelnu poziciju premijerligaškog poretka.

2012. – U poslovnim prostorima Gradske sportske dvorane u Ljubuškom otvoren je multimedijalni centar Mi Media. Novi medijski projekt predstavljen je na konferenciji za novinare, a njegova osnovna zadaća i temeljni ciljevi djelovanja bit će usmjereni na informiranje, umrežavanje i edukaciju.

Iz projekta kao podupiratelj stoji grupacija Mi Grupa, i planira se i očekuje da će Mi Media omogućiti razvoj brojnih korisnih općedruštvenih djelatnosti u gospodarstvu, kulturi, tradiciji, turizmu, sportu i drugim područjima. Mi Media u svom vlasništvu ima dva portala: Hum.ba i Cropedia.info, koji su već otvoreni i dostupni posjetiteljima i o njima je podrobno govorila direktorica Mi Medie Marija Primorac.

Objasnila je zašto dva, a ne jedan portal, rekavši da bi na jednom portalu tako velik broj informacija i podataka izgledao kaotično i konfuzno, a ovako se ljudima daje mogućnost izbora. Portal Hum.ba će u svom sadržaju obuhvatiti sve potencijale i mogućnosti regije Hercegovine kroz velik broj područja kao primjerice: mogućnosti razvoja, infrastrukturni projekti, povezivanje s iseljeništvom, očuvanje prirode, zaštita i razvitak kulturnog nasljeđa i drugo. Osim informativnog karaktera portal će biti svojevrstan posrednik poslovnog umrežavanja i edukacije.

vremeplov 7112015 4

Drugi portal Mi Medie, Cropedia.info, obrađivat će kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata ma gdje bili i nastojat će se predstaviti njihovo iznimno vrijedno povijesno i kulturno nasljeđe u svim segmentima. Moći će se pronaći mnoštvo zanimljivih informacija o kulturnom nasljeđu, napjevima, tradicionalnim glazbalima, narodnim nošnjama, legendama, uspjesima naših ljudi u inozemstvu, te o bogatstvu prirode, autohtonim biljkama, tradicionalnim jelima i drugim zanimljivim sadržajima.

“Svjesni smo toga da naša regija obiluje kapacitetima i potencijalima apsolutno u svim segmentima i imamo itekako što pokazati. I upravo tim smjerom i na taj način želimo pokazati i nama samima na neki način, možda smo zaboravili gdje se nalazimo i čime raspolažemo, a i cijelom svijetu, koje su to naše mogućnosti i kapaciteti” – kazala je Marija Primorac.

2013. – “Omladinski pogon je temelj ovog kluba. U klubu trenira više od 200 djece u šest igračkih kategorija. Ovdje imamo dobru suradnju s Hajdukom gdje nekoliko naše djece ide trenirati s Hajdukovom školom nogometa. Imamo dobru suradnju i s drugim klubovima. Jedan dio naše djece sad igra i u Hajduku, Zagrebu, Lokomotivi, Širokom Brijegu… Trenutačni prioritet je nastavak izgradnje infrastrukture kluba. Meni osobno najveći motiv u klubu je nastavak izgradnje infrastrukture stadiona. Posebno završetak drugog dijela pomoćnog igrališta tj. postavljanje umjetne trave. Taj projekt zahtjeva financijska sredstva od oko 150.000 KM, ali evo ja osobno i moji suradnici ulažemo sve svoje kapacitete da taj projekt završimo” – kazao je predsjednik NK Posušje Dario Sesar u izjavi za Večernji list.

vremeplov 7112015 5

“Za očekivati je kako će ovaj klub uskoro igrati barem 1. ligu Federacije. Potencijala za to svakako ima u Posušju” – dodao je tom prilikom Sesar.

Pripremio: Danijel Ivanković

NAPOMENA: Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info ovim putem naglašavamo kako i svi Vi možete sudjelovati u kreiranju rubrikeVremeplov ZHŽ-a”, pa Vas stoga pozivamo da na mail: vremeplovzhz@sirokibrijeg.info šaljete tekstove/informacije, kao i fotografije za koje vjerujete da bi mogle biti zanimljive pri kreiranju rubrike, a sve ono najzanimljivije što pošaljete vrlo rado ćemo iskoristiti da osvježimo i obogatimo ovu rubriku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *