04. SRPNJA: Branko Mikulić – Međugorsku Gospu izmislili su kleronacionalisti

Srpanj Vremeplov ZHŽ

jozo zovko 03072015
Nisu samo tajne službe nego i one vrlo javne i vrlo utjecajne nastojale zatrti svaki glas o Međugorju i fra Jozi Zovki koji je bio spiritus movens otkako se pojavio slučaj tamošnjeg fenomena.

Svjedoči to u svojoj novoj knjizi “Događaj koji mijenja svijet – Trideset godina ukazanja Kraljice mira” o međugorskome fenomenu autora umirovljenog suca Ustavnoga suda Republike Hrvatske Milana Vukovića koja je predstavljena u Mostaru.

Vuković, koji je bio fra Jozin odvjetnik, tvrdi da je sve počelo političkim migom.

Znak za početak i uzbunu novinarima dao je Branko Mikulić, tadašnji partijski ideolog, u svom govoru na Tjentištu 4. srpnja 1981. godine, na ondašnji državni praznik Dan borca, izgovorivši bez ikakvih ograda, u ono vrijeme često citiranu tvrdnju da su međugorsku Gospu izmislili kleronacionalisti.

Kako tvrdi Vuković, ta je tvrdnja temelj svih tvrdnja koje su poslije teretile fra Jozu Zovku i druge, a odredila je i sadržaj cijelom kaznenom postupku protiv njega, pojedinih mladića iz okolice Ljubuškog te fra Ferde Vlašića i fra Joze Križića. Mikulićeva izjava govorila je i o želji ondašnjeg političkog vrha za političkim etiketiranjem Međugorja, Crkve, osnovnih izvorišta vjere i pojedinaca važnih za katoličanstvo u Hrvata.

Dodaje i manje poznate dijelove da je tadašnji član Predsjedništva SRBiH Ivo Jerkić na jednome skupu u Čitluku uputio jasne prijetnje i naglašavajući kakav će biti rasplet o osudi od 3,5 godina u zatvoru u Foči.

“Očigledno je da ono što se događa i kaže u raznim propovijedima, ispisanim parolama na raznim predmetima, pa sve do ustaških pjesama na povratku s proštenja, ne spada u domene vjere. Ako to ima političku boju i ako se želi manifestirati politički, onda se i mi s tim pravom miješamo u taj posao”, rekao je Jerkić.

Pripremio: Danijel Ivanković

NAPOMENA: Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info ovim putem naglašavamo kako i svi Vi možete sudjelovati u kreiranju rubrikeVremeplov ZHŽ-a”, pa Vas stoga pozivamo da na mail: vremeplovzhz@sirokibrijeg.info šaljete tekstove/informacije, kao i fotografije za koje vjerujete da bi mogle biti zanimljive pri kreiranju rubrike, a sve ono najzanimljivije što pošaljete vrlo rado ćemo iskoristiti da osvježimo i obogatimo ovu rubriku.

1 razmišljanje na “04. SRPNJA: Branko Mikulić – Međugorsku Gospu izmislili su kleronacionalisti

  1. Nedavno smetalo zastava herceg bosne sada smeta ukazivanje drage nam gospe.samo szo vatikan nije priznao.medugorje dragi moji ocito ovaj branko je komunjara ma branko nemoj tako.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *