ŽZH za oko 4,300.000 KM na godišnjoj razin zakinuta od “stolnog” Sarajeva!

Nakon što je Federalno ministarstvo financija prilikom raspodjele javnih prihoda za ovu godinu krenulo s ispravljanjem dugogodišnje nepravde prema županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom kroz uvrštavanje rezultata popisa stanovništva 2013., oštro su reagirali predstavnici većine županija s većinskim bošnjačkim stanovništvom, ali i sam vrh SDA, piše Večernji list BiH.

Razlog tomu je što je popis pokazao kako su 10 godina županije i općine s većinskim hrvatskim stanovništvom potkradane, jer svaka ima veći broj stanovnika nego što je to procjenjivala Agencija za statistiku FBiH čiji su podaci isključivo korišteni kao mjerilo za raspodjelu. Ovakvim načinom rada milijune maraka koji su pripadali županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom trošio je netko drugi, a iz vrha SDA smatraju kako se takva praksa treba nastaviti.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je da je jedan od zaključaka Kolegija ove stranke da su odluke ministara iz HDZ-a BiH u Vladi FBiH neprihvatljive. “To smo rekli i kada su u pitanju kulturne institucije. Drugo, još teža je ova preraspodjela javnih prihoda gdje su, na bazi neslužbenih rezultata popisa stanovništva, uskraćene županije s bošnjačkom većinom”, rekao je Izetbegović uz napomenu da je SDA Vladu FBiH i Parlament FBiH pozvao da zaustavi samovolju ministara.

Na ovu izjavu Bakira Izetbegovića reagirao je predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić. “Iznenađuje me takav stav SDA, osobito gospodina Bakira Izetbegovića jer sam ovaj problem iznosio na jednom sastanku stranačkih predstavnika HDZ-a i SDA. Upravo je na tom sastanku Izetbegović reagirao s razumijevanjem na ovu problematiku te pitao bi li taj problem bio riješen uvrštavajući prilikom raspodjele rezultate popisa stanovništva umjesto statističkih procjena”, kazao je Ćosić.

Dodaje kako je Izetbegoviću odgovorio da bi takav čin djelomice otklonio desetogodišnju nepravdu prema svim županijama i općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom. Ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević je kazao kako ZHŽ po zadnjem preliminarnom popisu stanovništva broji 97.893 stanovnika, što je u odnosu na njezin broj stanovnika iz procjene Federalnog zavoda za statistiku više za 16.479 stanovnika.

“Izračun pokazuje kako je ZHŽ temeljem kriterija broja stanovnika pri raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa FBiH zakinut za oko 4,300.000 KM na godišnjoj razini”, kazao je Kraljević. Dodavši kako je to za razdoblje od 10 godina 43 milijuna KM. Ako se tome pridodaju i 4 općine koje su zakinute za oko 1,100.000 KM na godišnjoj razini, dobijemo iznos veći od 54 milijuna KM koje je potrošio netko drugi.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list BiH