FOTO: Mili Marušić

U veljači iduće godine Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja će javno objaviti Jedinstveni registar boranitelja i korisnika boraniteljsko-invalidske zaštite s podacima o pripadnosti borbenom i neborbenom dijelu.

Time će se ispuniti zahtjev branitelja da se konačno zna ko je od branitelja bio na prvim linijama, a ko u pozadini. Naime, Jedinstveni registar branitelja je uspostavljen prošle godine, a s ovim podacima on će biti dopunjen. Problem je što županije na vrijeme ne ažuriraju podatke u Registru, osim Tuzlanske županije.

– U Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji je predviđeno da Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja u roku od šest mjeseci, od stupanja na snagu zakona, unese i podatke, tko je bio sve pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a i ko je kojoj jedinici pripadao. I naravno, tko je pripadao pozadinskim, logističkim bazama, namjenskoj industriji. Te podatke ćemo objaviti u skladu sa zakonom, u veljači iduće godine – rekao za Faktor.ba Salko Bukvarević, federalni ministar za braniteljska pitanja.

Podsjećamo, Jedinstveni registar branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite je uspostavljen 20. rujna prošle 2018. godine za cijelu teritoriju FBiH, a u kojem se nalaze 593.597 branitelja. Pristup Registru imaju samo institucije, zbog čega su demobilizirani branitelji tražili da se Registar objavi javno, a što će u narednim mjesecima biti i učinjeno na web stranici Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja.

Bukvarević je upitan da li se županije pridržavaju ažuriranja podataka, unose li svaku promjenu, što je i bit Registra.

– Moram reći da jedino Tuzlanska županija intenzivno unosi podatke u Javni registar, unio je nekih 27.000 podataka. Nažalost, ove ostale županije vrlo malo, pa smo na nedavnom sastanku sa resornim županijskim ministrima i branitelja zatražili od županija da unose podatke. Upoznali smo predstavnike branitelja da županije vrlo malo ili nikako ne unose podatke. Federacija je unijela sve podatke i evo jedan svijetao primjer je Tuzlanska županija koja u posljednji mjesec vrlo intenzivno unosi podatak – govori Bukvarević.

Na pitanje postoje li sankcije za takvo ponašanje županija, Bukvarević na je rekao da su one predviđene zakonom, ali…

– Sankcije su predviđene zakonom, ali evo bilo je promjena ministarstava. Još se sve vlade nisu konstituirale. Imamo i tih nekih, hajde da kažem, objektivnih okolnosti, pa ćemo vidjeti. Svaki mjesec i županije i Federacija isplaćuju neke naknade, tako da je potrebno ažurirati sve podatke – kazao je Bukvarević.

Faktor.ba