Visoko sudbeno i tužiteljstvo vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) implementira projekt „Podrška pravosuđu u BiH – Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sustavu kaznenog pravosuđa“.

Županijsko tužiteljstvo ŽZH nastoji kroz projekt VSTV-a BiH, realizirati transparentnosti i otvorenost pravosuđa. Pristup informacijama je temeljno demokratsko načelo i odlika svih demokratskih država, to je osnovno ljudsko pravo koje potiče i povećava transparentnost rada javnih organa, čija provedba jača povjerenje građana u rad javnih organa i doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije, te jača odgovornost javnih organa.

U 2017. godini Županijsko tužiteljstvo ŽZH, u odnosu na ranije godine, napravilo je veliki rezultat u pravcu transparentnosti rada, pa je tako kroz priopćenja za javnost i izjave sa javnosti podijeljeno 93 informacije, 109 informacija putem službene web stranice tužiteljstva, dok je po Zakonu o slobodi pristupa informacijama u F BiH odgovoreno na 22 zahtjeva.

Josip Aničić, Viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti ŽT ŽZH Široki Brijeg

Kroz projekt VSTV-a BiH urađen je ogroman pomak u pravcu proaktivnog pristupa informacijama. U tom pravcu, nastojalo se davati informacije kontinuirano, kako bi se u cijelosti ispoštovalo načelo pretpostavke nevinosti svake osobe.

Rezultat ovakvog pristupa i odnosa sa medijima prepoznat je od strane istih, kako tiskanih, tako i digitalnih medija, o čemu svjedoče dopisi u kojima su iznesena zapažanja vezana za odnose sa javnosti, a koje možete pronaći u pratećim dokumentima.

Županijsko tužiteljstvo ŽZH nastavit će sa radom na transparentnosti i otvorenosti rada prema javnosti i ubuduće, navedeno je u priopćenju.

U ime portala SirokiBrijeg.info, također možemo potvrditi sve gore navedeno. Te se ovim putem zahvaljujemo Josipu Aničiću, višem stručnom suradnike i službenike za odnose sa javnosti ŽT ŽZH koji nam je toliko puta izašao u susret sa brojnim pravovaljanim informacijam koje smo kasnije vama čitateljima prenosili putem portala.

Nadamo se i vjerujemo, kako tu istu suradnju nastavljamo i u 2018. godini, te na taj način skrenuti pozornost na ozbiljnost rada Županijskog tužiteljstva ŽZH.

SirokiBrijeg.info