Žuti letak koji upozorava na elementarni bonton i manire nadahnut idejom ostvarenja i očuvanja zdrave i čiste životne sredine, okoliša tzv. Žućo osvanuo je na Vrelu Crnašnice. Razlog tomu je zagađenje izvora pitke vode ljudskim djelovanjem.

Ova relativno mlada građanska inicijativa ekološko-pacifističko-socijalne naravi nakon aktivnog i uspješnog djelovanja po Hrvatskoj vrtoglavo se širi dalje! Kako “Žućo” djeluje po potrebi nakon Mostara logičan idući izbor mu je bio Široki Brijeg.

”Žućin” aktivizam djeluje preventivno upravo na svijest sugrađana, te kao svojevrstan obrazovni materijal, kako bi se u korijenu nastojalo izbjeći gomilanje problema komunalne, ekološke, socijalne i druge srodne naravi kada je već kasno i sva energija odlazi na bavljenje rješavanjem nastalog problema.

Naime, ”Žućo”, lako uočljiv zbog svoga dizajna, obično je diskretno postavljen uz ugroženije lokacije, a sadrži pitanje i nudi nekoliko odgovora od kojih niti jedan nije (ili ne bi smio biti) ”prihvatljiv” (pr. ”Ti koji bacaš smeće, zašto to činiš? – Zato što sam idiot” i sl.) te time tako pomaže svakom od nas da zaista sam u sebi odgovori i uvidi sebičnost svoga čina.

Svi koji žele pomoći svojoj sredini i zaštiti majku prirodu mogu se priključiti ovoj akciji! Sve informacije su dostupne na facebook stranici ‘Žućo’ gdje mogu poslati upite ukoliko ih imaju i dobiti smjernice kako biti dio ovog pokreta.

Vjerujemo da “Žućo” neće uskoro napustiti Široki Brijeg jer “posla” za njega nažalost ima puno!

Antonija Banožić / SirokiBrijeg.info