Udruga osoba s invaliditetom ZHŽ-a uspješno djeluje od 2005. godine. Na njezinu čelu je Zora Mikulić s kojom smo razgovarali o tekućoj godini i onome što je u njoj odrađeno. – Ako sagledamo program rada za ovu godinu koji je usvojila Vlada ZHŽ-a i zadane aktivnosti naše udruge, uz pohvale, možemo s pravom reći da smo zadovoljni odrađenim.

Aktiviranje sportske sekcije

U fokusu naših aktivnosti opet je bilo zapošljavanje osoba s invaliditetom preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje kroz dva poziva objavljena u travnju i rujnu 2018., gdje je oko 20 milijuna KM bespovratno išlo za zapošljavanje, samozapošljavanje i programe rehabilitacije i prekvalifikacije i obrazovanja osoba s invaliditetom – kaže za Vecernji.ba predsjednica Mikulić. Ističe kako je u ZHŽ-u posebno aktivirano samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

– To smo zagovarali kroz javne i osobne nastupe jer daje puno prednosti u odnosu na zapošljavanje kod poslodavca koje se nije pokazalo učinkovitim iz razloga što većina zaposlenika dobije umanjenu plaću i otkaz nakon 15 mjeseci bez obzira na ugovor u kojem piše “neodređeno” – kazala je Mikulić. Također, u fokusu aktivnosti udruge bilo je formiranje i aktiviranje sportsko-rekreativne sekcije za osobe s invaliditetom u Širokom Brijegu i Grudama. – Sport i tjelesne aktivnosti bili su nepoznanica za osobe s invaliditetom, a danas je to normalno jer to je preventiva za zdravlje. U idućoj godini planiramo registrirati i aktivirati profesionalne klubove za osobe s invaliditetom u našem gradu i svim trima općinama naše županije. Imali smo dva natjecanja na Blidinju u lipnju i u Grudama u studenome. Sportska sekcija Široki djeluje s trenerom Igorom Jelićem, a ona u Grudama s trenerom Dariom Brzicom i timom drugih volontera bez kojih ovo ne bi bilo moguće realizirati – govori Mikulić. Nedavno je na dostojanstven način obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a ujedno 14. druženje OSI ZHŽ-a u Širokom Brijegu. Druženje je počelo svetom misom, zatim nastavljeno druženjem u restoranu s više od 200 uzvanika, a pripremljen je i bogat kulturno-zabavni program gdje su djeca s teškoćama u razvoju recitirala pjesme.

Socijalizacija i integracija

– Posebno izdvajamo igrokaz aktivista članova udruge “Parlaonica” gdje smo, kritizirajući, poslali poruke u javnost o odnosu prema osobama s invaliditetom, njihovu životu u malim sredinama, diskriminaciji, stigmatizaciji – kaže Mikulić. Tema koju su pripremile članice UN-a u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je osnaživanje osoba s invaliditetom. – Naša udruga, u suradnji sa Županijom i posebno s Ministarstvom prosvjete, Gradom Širokim Brijegom i ustanovama poput ZZO-a Grude, Službom za zapošljavanje i školama, napravila je puno kroz svoje ekonomsko-socijalne programe i zadovoljila temu osnaživanja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – kazala je Mikulić i istaknula kako su zadovoljeni zadani ciljevi socijalizacija, inkluzija, integracija i rekreacija. – Konačni cilj je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Željko Andrijanić / Vecernji.ba