Znate li što znači ovo slovo na boku gume za automobil?

Došlo je kalendarsko vrijeme kada vozači na svoja vozila stavljaju nove gume, pa prije kupnje svakako obratite pozornost i na ‘indeks brzine’ (speed index) koju ima guma. Svaka guma na svom bočnom zidu ima oznaku poput one na naslovnoj slici članka. Na kraju brojčane oznake na slici je slovo ‘V’ označeno crvenom strjelicom. Ova slovna oznaka je ‘indeks brzine’ (speed index), najvažniji parametar prilikom izbora odgovarajuće gume za vaš automobil.

Indeks brzine je dakle slovna oznaka koja označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju, u ovom slučaju 240 km/h (slovo ‘V’). Indeksi brzine s maksimalnim brzinama nalaze se u tabeli indeksa brzine koju objavljujemo ispod ovog članka.

Ovaj sustav indeksa koriste svi proizvođači autoguma. Gume s većim brzinskim indeksom su skuplje, jer imaju posebnu mješavinu koja im dozvoljava da postignu veću brzinu i bolje upravljanje.

Nikada nemojte stavljati gumu s nižim brzinskim indeksom od propisanog za vaš automobil, jer ako vozite brže od brzine koju dopušta indeks brzine vaše gume dolazi do povećanja temperature gume, njenog uništenja i značajnog pada performansi, što je na kraju i opasno po život.

JESTE LI ZNALI?

Indeks brzine kod M+S i zimskih guma može biti i manji od maksimalne brzine vozila. U nekim je državama u tom slučaju obvezno na vidljivo mjesto na instrumentnoj ploči ispred vozača staviti naljepnicu na kojoj je navedena najveća dopuštena brzina gume. Ta se brzina kod montaže takvih guma na vozilo ne smije prekoračiti.

Automania.hr