Znate li pravilno koristiti parfem?

Parfemi su odlična stvar, ako ih znate upotrebljavati na pravi način.

U prvih 6 sekundi osoba će steći prvi dojam o vama, a između ostalog zapamtit će vas i po mirisu. Jednako kako bi primijetili da smrdite po znoju, vaši sugovornici će vrlo dobro osjetiti guše li se u oblaku vašeg parfema.

Kako se koristi?

Manje je više, a ako pretjerate s parfemom ostavit ćete gori dojam nego da ste znojni. Morate biti svjesni da nisu svi parfemi isti, a upravo o razlici među njima ovisi kako ga trebate koristiti.

Parfem se značajno razlikuje od toaletne ili parfemske vode, što će osjetiti i vaši mirisni pupoljci i vaš novčanik. Što je parfemski ekstrakt koncentriraniji, to je miris intenzivniji i skuplji. Toaletna voda (Eau De Toilette) sadrži od pet do deset posto parfemskog ekstrakta (koncentriranog mirisa), parfemska voda (Eau De Perfum ) sadrži 10 do 20 posto ekstrakta, a pravi parfem sadrži do 30 posto parfemskog ekstrakta.

Isto tako postoje različite vrste parfema, od cvjetnog do drvenastog, o čemu također ovisi količina koju ćete nanijeti na kožu. Ako je parfem “težak“ onda ga trebate koristiti vrlo malo, a laganiji “ljetni“ mrvicu više. Čarobna brojka je 2 do 4 šprica. Za najbolji učinak parfem nanesite na pulsirajuća mjesta. Na tim mjestima krv jače kola, zbog čega se dotično mjesto zagrijava i tako se miris bolje širi. One se nalaze na vratu, zapešćima, unutrašnjoj strani lakta i na potkoljenicama. Ipak, budući da nema baš previše smisla trošiti dragocjenu mirisnu tekućinu na laktove i potkoljenice, držite se vrata i zapešća. Dva šprica na vrat i jedan na zapešće koje ćete prisloniti (ne trljati!) na zapešće druge ruke kako biste i na nju prenijeli miris.

Iako se nekada savjetovalo da raspršite parfem u zrak i zatim prođete kroz mirisni oblak, zaboravite na to. Samo ćete uzalud potrošiti miris – dio će se raspršiti u zrak a ostatak će pasti na tlo. Isto tako nemojte nanositi parfem na odjeću. Većina parfema sadrži ulja koja su zaslužna za miris, a sama logika nalaže da će ulje ostaviti mrlje na odjeći, što vjerojatno ne želite.

Ukoliko koristite parfem, pripazite na ostale mirišljave stvari koje bi se mogle “tući“ s parfemom. Primjerice, ako koristite dezodoran snažnog mirisa, parfem vam uopće nije potreban. Radije se odlučite za neutralan dezodoran ili onaj bez mirisa ako planirate staviti parfem.

Losioni za tijelo odličan su saveznik za postojan miris parfema. Ako nanesete parfem na suhu kožu, on će se vrlo brzo upiti i već nakon kratkog vremena gotovo se i neće osjetiti. Losion ili krema za tijelo stvaraju film na koži zbog kojeg će parfem ostati na površini kože umjesto da se upije. Ovdje je također bitno koristiti losion bez mirisa kako ne bi došlo do svađe između dva različita mirisa.

Ako ste jedan od onih koji se cijeloga života drži istog mirisa, možda je vrijeme za promjenu. Nisu svi mirisi prikladni za svaku situaciju. Noću, isto kao i zimi koristite snažnije, muževne mirise, a danju i ljeti koristite prozračije varijante. Ljeto je idealno za citrusne i cvjetne mirisne note, a jesen i zima za mošusne i drvenaste. Da se razumijemo, nema ništa loše u tome da koristite parfem koji je “stvoren za vas“, ali mala promjena uvijek je dobrodošla.

Ne koristite parfeme? Nema problema, samo budi svjesni vlastite higijene i pobrinite se da ljude u svojoj blizini ne ugušite oblakom neugodno aromatičnog mirisa neopranih pazuha.

Menshealth.hr