U filmu Inception, filmski lik kojeg tumači Leonardo DiCaprio ulazio je u snove drugih osoba kako bi im u umove ugrađivao nove ideje i time ih potakao da u budnom stanju donose odluke za koje misle da su njihove vlastite.

Ako ste mislili da se radi o SF-u koji još dugo vremena neće imati veze sa stvarnošću, prevarili ste se, jer su znanstvenik Takeo Watanabe sa Sveučilišta Brown i njegovi kolege s japanskog instituta Advanced Telecommunications Research Institute, izumili sustav pod nazivom Associative Decoded fMRI Neurofeedback, koji pomalo podsjeća na spomenuti film, obzirom da omogućuje “ugradnju” subliminalnih poruka u mozgove testnih subjekata.

Znanstvenici su ljude koji su sudjelovali u pokusu bez znanja o tome za što ih se testira, natjerali da vide crvenu boju kada god im se prikazuju crne i bijele crte, te da vide crveno više nego zeleno kada god uoče takve linije.

Ovo je postignuto na taj način da su testni subjekti ležali u stroju za MRI skeniranje, a pritom im nije rečeno da trebaju zamisliti bilo što određeno.

Proces “usađivanja” je trajao nekoliko dana, a na početku su subjektima skenirali mozgove s ciljem da softver nauči koje vrste moždanih aktivnosti treba pratiti, da bi nakon toga subjekti tri dana prolazili osnovni neurofeedback trening.

Dok su ljudi ležali u skeneru mozga, znanstvenici su pokrenuli eksperiment rekavši im da gledaju u sredinu zaslona. Kada su se na zaslonu pojavile crne linije, rekli su im da pokušaju na neki način regulirati svoje moždane aktivnosti. Nakon što su vertikalne crte nestale, subjekti su dobivali bodove, a rečeno im je da će za više bodova dobiti više novaca za sudjelovanje u eksperimentu.

Mada subjektima nije bilo rečeno da misle na boje ili da pokušaju bilo što “vidjeti” u svojem umu, oni su bodove dobivali kada bi uspjeli svoj mozak natjerati da zasvijetli u crvenoj moždanoj aktivnosti, što znači da je ovaj trening služio za izradu poveznica njihovih mozgova između vertikalnih linija i crvene boje.

Nakon što im je 500 puta eksperiment ponovljen, subjekti su pri pogledu na crne i bijele linije “vidjeli” crvenu boju, a taj učinak je potrajao između tri i pet mjeseci nakon održavanja eksperimenta.

Znanstvenici vjeruju da će ovo “neurofeedback usađivanje” jednog dana pomoći u liječenju poremećaja poput depresije i autizma, no mi smo sigurni da će istraživanje jako zainteresirati špijunske, ali i marketinške agencije, dok bi političke stranke ubile za ovo.

Vidi.hr