Bioprinteri sve su popularniji, osobito u medicini gdje se mogu koristiti za ispisivanje organa. A sada su znanstvenici osmislili još noviji bioprinter koji se može koristiti za zacjeljivanje rana.

Novi uređaj, prvi takve vrste, mogao bi se jednog dana napuniti pacijentovim stanicama za ispis nove kože kojom bi se zakrpale velike rane ili opekline. Printer omogućava ispisivanje dvoslojne kože izravno na ozlijeđenu površinu. I mobilan je pa se može dovući do bolesnikovog kreveta.

‘Ova tehnologija je mobilna i nudi mogućnost obrade opsežnih rana na licu mjesta skeniranjem i mjerenjem, kako bi se stanice položile izravno na mjesta na kojima je potrebna nova koža’, objasnio je Sean Murphy s Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest (WFIRM).

Impresivna tehnologija bioprintanja

Nova tehnologija doista je impresivna. Kožne stanice miješaju se s hidrogelom i stavljaju u bioprinter koji skenira ranu na koju će kasnije nanositi slojeve kože. Uređaj oponaša prirodno iscjeljivanje kože, ali brže i možda još učinkovitije.

Sustav je trenutno još uvijek u fazi ispitivanja. Pokaže li se uspješnim, promijeniti način na koji se trenutno zacjeljuju rane. Transplantacija kože trenutno je najpopularnija tehnika izliječenja velikih rana, no i ona ima mnogo mana, od nedostupnosti materijala, raznih rizika koji idu uz transplantaciju, do ožiljaka koji nastaju presađivanjem kože.

‘Bioprinteri bi mogli eliminirati potrebu za bolnim transplantacijama kože’, nada se Anthony Atala, ravnatelj WFIRM-a.

Bioprintanje potiče daljnje liječenje

Njihov biofiltar koristio bi pacijentove stanice kako bi tijelo lakše prihvatilo. Štoviše, kažu isttraživači, dosadašnja ispitivanja pokazala su da bi bioprintanje čak potaknuo daljnje liječenje.

“Pacijentove vlastite stanice aktivno pridonose zacjeljivanju rana jer ubrzavaju cijeli proces’, objašnjava James Yoo, jedan od sudionika istraživačkog tima.

tPortal.hr