Znanstvenici razvili softverski “Supermenov vid”

Skupina istraživača, na čelu s profesoricom na MIT-u Dinom Katabi, razvila je softver koji koristi varijacije radio signala za prepoznavanje ljudskih silueta kroz zidove i praćenje njihovih kretanja.

Otkriće će sigurno naći primjenu u policijske i vojne svrhe, ali i olakšati nam brigu o maloj djeci i starijim osobama.

Iako funkcionira poput kamere, uređaj opremljen tim softverom to nije. Riječ je o senzoru koji može pratiti ljude i omogućiti upravljanje uređajima tako što ćemo pokazati na njih.

Rad na razvoju počeo je 2012. godine. Istraživači su nastojali pronaći način kako bi bežični signali mogli biti upotrijebljeni za ‘gledanje’ događanja u susjednoj prostoriji.

Uređaj prikazuje signal na zaslonu, na kojem pokreti osobe mogu biti praćeni u realnom vremenu. Meta je prikazana kao crvena točka koja se kreće, sjedi u stolici, ubrzava ili usporava.

Osim pokreta, bežični signal može i mjeriti broj otkucaja srca, kao i ritam disanja, a možda i prepoznati o kojoj se osobi radi temeljem oblika obrisa.

Emerald, tvrtka koja će novu tehnologiju ponuditi na tržištu, osamostalit će se tijekom iduće godine. Uređaj bi se trebao u prodaji pojaviti početkom 2017., s cijenom između 250 i 300 dolara. Trenutno ga smanjuju i razvijaju sučelje koje će omogućiti upravljanje putem aplikacije za pametni telefon.

tPortal.hr