Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Zgrada Srednje škole u Posušju uz novi izgled – Zamijenjeni prozori stari 40 godina, nova fasada, uređene učionice…

Zgrada Srednje škole u Posušju uz novi izgled – Zamijenjeni prozori stari 40 godina, nova fasada, uređene učionice…

0
Zgrada Srednje škole u Posušju uz novi izgled – Zamijenjeni prozori stari 40 godina, nova fasada, uređene učionice…

POSUŠJE – Zgrada Srednje škole u Posušju ove školske godine poprimila je potpuno novi izgled. Na samom početku školske godine na zgradu je stavljena termofasada te su promijenjeni otvori u cilju energetske učinkovitosti i uštede električne energije. Uz obnavljanje vanjskog izgleda, urađeni su i neki unutrašnji radovi. Tako su postavljeni zastori u učionicama, obnovljeni su parketi, uređen je muški toalet, piše Večernji list BiH. “Vanjski izgled naše škole se u nekoliko mjeseci potpuno promijenio. Naravno, bilo je potrebe za tim. Dugo godina smo imali problem što je fasada na zgradi bila stara i oronula, a otvori su bili u jako lošem stanju. Radove smo realizirali suradnjom Općine Posušje, Ministarstva zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije i Razvojnoga programa Ujedinjenih naroda. Naime, riječ je o projektu energetske učinkovitosti kojim je naša zgrada dobila novu fasadu, otvore, postavljen je flaster te je na taj način vidljiv napredak iako ima još nekih stvari koje trebamo uraditi”, rekao je ravnatelj Gimnazije Posušje profesor Ante Jukić.

Budući da se u ovoj zgradi nalazi i Srednja strukovna škola Posušje, o istoj temi smo razgovarali i s ravnateljem ove škole profesorom Marijem Knezovićem koji nam je također istaknuo potrebu rekonstrukcije ove zgrade. “Bilo je jako potrebno napraviti radove na školi jer su dio otvora i fasada bili neprimjereni. Projekt smo realizirali prije nekoliko mjeseci, a već imamo rezultate na uštedama grijanja. Kao samo jedan od primjera ranijeg stanja ove zgrade navest ću prozore koji su bili stari 40 godina i kroz koje su ulazili i vjetar i voda. Sada je to sve sanirano, djeca imaju odlične uvjete za taj dio rada, što priliči jednoj školi”, kazao je Knezović. Ravnatelji posuških srednjih škola komentirali su i kvalitetu nastave u ovim obrazovnim institucijama. “Tijekom ove školske godine radili smo dosta dobro, opremljene su informatičke učionice, aplicirali smo jednim projektom prema Državnom uredu za Hrvate izvan RH gdje smo dobili sredstva od kojih smo kupili četiri pametne ploče, što nam pomaže u najsuvremenijem načinu izvođenja nastave”, kaže Knezović. On je ovom prilikom istaknuo i veliku podršku koju ova obrazovna institucija ima od posuških gospodarstvenika. “Ovom prilikom moram pohvaliti naše gospodarstvenike koji nam nesebično pomažu u održavanju i moderniziranju naše škole. Tako su nam oni pomogli urediti sanitarni čvor, opremiti jedan kabinet za izvođenje praktične nastave za ekonomiste tako što su nam kupili potrebni softver pomoću kojega učenici prolaze cijeli proces, od osnivanja tvrtke, njezina vođenja…”, ističe Knezović. Dodaje kako je ova donacija vrijedna jer učenici izlaze spremni na tržište rada. Gospodarstvenici su pomogli u opremanju još jedne informatičke učionice, za učenike frizerske škole doniraju boje, šampone i sve što je potrebno kako bi učenici ovog smjera imali kvalitetnu praksu.

“Suradnja s našim gospodarstvenicima je na vrhunskoj razini, trenutačno realiziramo projekt za kabinet praktične nastave kuhara gdje će oni moći kvalitetno izvoditi svoju praksu. U planu nam je opremiti kabinete kemije, fizike i biologije, što bi bilo potrebno za kvalitetniju nastavu”, zaključio je ovom prilikom Knezović.

Tatjana Martić / Vecernji.ba