Zdenko Grbavac, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene u Konjicu, prekršio je mjere zabrane i nije se odazvao nadležnim organima na redovno javljanje, jer je po izlasku iz pritvora napustio Bosnu i Hercegovinu.

Ročište koje je u tom predmetu trebalo biti održano u utorak, odgođeno je jer se, osim Grbavca, u sudu nije pojavila ni njegova obrana.

Prema podacima Tužiteljstva BiH, Grbavac se nalazi u Hrvatskoj.

On je zajedno s još 12 osoba uhićen u prosincu prošle godine, da bi nakon puštanja iz pritvora, u kojem je proveo tri mjeseca, prekršio mjere zabrane izrečene od Suda BiH.

Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibu, Zdenka Grbavca, Željka Šimunovića te Omera Borića optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica, i to ubojstvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih naselja.

Ova djela, kako je navedeno, optuženi su počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne obrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Podsjetimo, Zdenko Grbavac je zet Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i zastupnika dijaspore u Hrvatskom Saboru.

Ljubuski.net