Željana Zovko je druga najlošija zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu, piše zagrebački “Jutarnji list” pozivajući se na intenetski portal MEPRanking koji se bavi učinkovitošću, angažmanom i produktivnošću zastupnika u Europskom parlamentu.

Istovremeno je, kako prenosi ovaj hrvatski list, smjestio zastupnicu Željanu Zovko na ponižavajuće 626. mjesto među 721. zastupnikom koliko ih ima u Europskom parlamentu.

Sabirajući mnogobrojne performanse (broj pokrenutih inicijativa, predlaganje zakona, aktivnost u raspravama) Željana Zovko je dobila ukupno 11,5 bodova.

O kako mizernoj brojci je riječ može se vidjeti nakon što se usporedi sa najbolje rangiranom hrvatskom eurozastupnicom Ružom Tomašić koja je osvojila 94.55. bodova.

Najbolji europarlamentarac Italijan Antonio Tajani, koji je i predsjednik Europskog parlamenta, dobio je 335 bodova.

“Jutarnji list” navodi kako se skoro polovina hrvatskih europarlamentaraca odlučila za rad u Odboru za vanjsku politiku i da se umjesto nacionalnim temama za što su ih birači prvenstveno birali bave međunarodnom politikom, putuju po svijetu u razne misije sa dobrim dnevnicama i visokim luksuzom.

Jedna od njih je i Željana Zovko, koja je u EP od svih hrvatskih zastupnika postavila najmanje pitanja vezanih za nacionalne teme, odnosno od interesa za Republiku Hrvatska.

To ne bi trebalo čuditi ako se zna da gospođica Zovko nikada nije živjela u Hrvatskoj, rođena je u Hercegovini, a više od desetljeća je živjela i radila kao veleposlanica BiH u brojnim europskim zemljama, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, gdje je jednostrano prekinula mandat da bi preselila u Europski parlament.

Ljubuski.net