Zelenika, Karamatić i Čović složni kako je izmjena Izbornoga zakona prevažna za hrvatski narod u BiH

Završetkom rata u BiH i donošenjem Washingtonskog, pa onda i Daytonskog sporazuma, uslijedila su oduzimanja prava bosanskohercegovačkim Hrvatima. Prvim političkim intervencijama međunarodne zajednice narušen je sam Dayton i Hrvati su iz godine u godinu u sve gorem položaju.

Posljedica svega toga je nemar HDZ-a na lokalnoj razini i stalna prisiljenost stranaka da se okupljaju oko HNS-a kako bi se izbjegla eventualna bošnjačka dominacija.

Kao što smo već rekli, u političkom smislu Izborni zakon je političko pitanje koje zahtjeva hitno rješenje, no to nije previše izgledno s obzirom na mnoge otežvajuće okolnosti.

U ponedjeljak je u zgradi HDZ-a BiH u Mostaru održan sastanak Predsjedništva HNS-a BiH. Sastanku je prethodila sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Svaki prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH koji predlože stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH ima za cilj jačanje BiH i osiguravanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Izmjene kroz tri mjeseca

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH Čović je izjavio kako je uvjeren da će se Izborni zakon izmijeniti kroz sljedeća tri mjeseca.

“Pitanje izmjene Izbornoga zakona je prevažno pitanje jer treba urediti nešto što je sada prazno kad je u pitanju konstitutivnost naroda i odluke Ustavnoga suda koje se tiču Izbornoga zakona. S te strane mi moramo izmijeniti Izborni zakon i uvjeren sam da ćemo doći do izmjena Izbornoga zakona koje će osigurati da se izbori mogu raspisati 7. ili 8. svibnja te da se izborni rezultati mogu i implementirati“, rekao je Čović.

Čović je rekao i kako će ciklus s legitimnim predstavnicima osigurati i europski put Bosne i Hercegovine. “Još lani smo trebali riješiti ovo pitanje”, podsjetio je Čović.

Bez Izbornoga zakona nema ni Bosne i Hercegovine

O eventualnim promjenama Izbornoga zakona razgovarali smo s mladim politologom Josipom Zelenikom. On smatra da su hrvatski političari ti koji trebaju pronaći kompromisno rješenje: “HNS stoji iza svog prijedloga Izbornoga zakona te je jasno da je pozicija hrvatskog političkog vodstva takva da se pronađe kompromisno rješenje“, smatra Zelenika.

Zelenika smatra kako poruke bošnjačkog vodstva ne ulijevaju nadu u dogovor: “Ipak, ne smijemo se prestati boriti za politička prava našega naroda“, uvjeren je Zelenika zaključuje:

“Novi Izborni zakon temelj je političke održivosti Bosne i Hercegovine. Što prije to shvate u Sarajevu, to bolje“, zaključio je Zelenika.

Kraj Bosne i Hercegovine

Član predsjedništva HNS-a i prvi čovjek HSS-a u Bosni i Hercegovini, Mario Karamatić, u izjavi za Direktno bio je jasan.

“Ja vas uvjeravam, ukoliko ne dođe do promjena Izbornoga zakona i ako Hrvati ne budu mogli sami birati svoje predstavnike, to će biti kraj Bosne i Hercegovine“, rekao je Karamatić.

U Bosni i Hercegovini u listopadu će se održati opći izbori. Već sada je nedvojbeno da će se tzv. probosanske stranke ujediniti u namjeri da Hrvatima (djelomično i Srbima) ponovno izaberu predstavnike u vlasti. Takav scenarij bi, da parafraziramo jednog ratnog lidera, zaista mogao Bosnu i Hercegovinu odvesti u propast, a ovoga puta hrvatski narod u nestanak…

Ivan Crnjac / Direktno.hr