Zdeko Ćosić na Dnevniku HRT-a izrazio sumnje da i dalje postoje politike koje imaju prikrivenu namjeru majorizacije

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačke županije i dopredsjednik HDZ-a BiH izjavio je da je na sastanku HDZ-a RH i HDZ-a BiH bilo riječi o izmjeni izbornog zakonodavstva na tragu onoga što je Hrvatski narodni sabor predložio, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Bit svega je institucionalno spriječiti da se provede majorizacija kao što smo dosad to imali u izbornim ciklusima, odnosno spriječiti mogućnost da jednom narodu predstavnike biraju drugi narodi. To je ono što je do sada stvaralo dosta tenzija u BiH i kočilo njezin napredak u euroatlantskim integracijama, kazao je Ćosić, gostujući u sinoćnjem središnjem Dnevniku HRT-a. Dodao je kako je uređivanje izbornog zakonodavstva preduvjet da BiH krene stabilnijim putem u euroatlantskom smjeru.

Prijedlog izbornog zakona iznosi na vidjelo neke skrivene politike. Deklarativno su svi za ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. No kada želimo napraviti jedan stvarni potez kao što je ovaj, izmjenu izbornog zakonodavstva, onda se otkrivaju te skrivene politike. I dalje postoje politike koje imaju prikrivenu namjeru majorizacije. Mi znamo da to ne vodi dobru. Nema Bosne i Hercegovine kao stabilne države ako će bilo tko dominirati, ako će jedni biti građani drugog reda, a drugi prvog reda, kazao je Ćosić.

Hrvatska politika u svemu ovome može pomoći razumijevanjem ovoga problema. Može pomoći nastavkom lobiranja preko zastupnika u Europskom parlamentu, kao što je već i radila. Rezultat toga je rezolucija Europskog parlamenta koja jasno naglašava da BiH neće napraviti korak prema euro-atlantskim integracijama ako se ne poštuje načelo federalizma i konstitutivnosti naroda. Upravo je tu velika uloga Hrvatske. Danas više nego ikada u hrvatskoj političkoj javnosti na hrvatskoj političkoj sceni ima i razumijevanja i konsenzusa oko toga pitanja. To je nama vrlo važno jer mislimo da preko Hrvatske, kao članice EU-a, taj glas može čuti i daleko šire, izjavio je Ćosić za središnji Dnevnik HRT-a.

HMS.ba