Zbog smanjivanja potražnje i izvoza moguć prestanak otkupa kornišona!

Proizvođači i otkupljivači kornišona u BiH suočavaju se s velikim problemima u poslovanju. Razlog je otežan izvoz zbog poremećaja na tržištu Europske unije. Posljedica ove sitaucije je smanjivanje potražnje i izvoza svježeg kornišona iz BiH.

Trenutne štete procjenjuju su na nekoliko milijuna KM, a ukoliko se to nastavi, moguće su štete i do 20 milijuna KM! U BiH više od 7.000 kooperanata proizvodi kornišone. Usljed novonastalih okolnosti, njihova egzistencija može biti ugrožona, piše Avaz.

Nepovoljna godina za izvoz na tržište EU dovela je proizvođače i otkupljivače i u Unsko-sanskoj županiji u skoro bezizlazan položaj. Tvrtka “Bašo” sklopila je ove sezone ugovore sa 1.115 kooperanata pa se očekuje otkup skoro 2.600 tona do kraja sezone.

– Do sada je bačeno 238 tona, a očekujemo da će se nastaviti taj trend, koji naše proizvođače i tvrtku dovodi u izuzezno nepovoljnu situaciju. Za sada nemamo pozitivnih saznanja da će se tržište sanirati i da će europski otkupljivači uzimati kornišone iz BiH. U ovom trenutku našli smo modul otkupa 1. i 2. klase, ali je upitan ukoliko ne dođe do značajne promjene. U ovisnosti od tržišta, moguća je i obustava otkupa, izjavio je Nermin Bašić, direktor tvrtke “Bašo” iz Velike Kladuše.

Tvrtka “Agrodar” iz Bihaća ima sklopljene ugovore sa skoro 1.000 kooperanata. Iako se očekuje uzgoj od 4.000 tona, otkup će se zaustaviti na 2.000.

– Od početka sezone pretrpjeli smo velike štete te smo kako izravno, tako i neizravno, uništili više od 500 tona. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, bit ćemo prinuđeni smanjiti otkup od naših kooperanata. Smatram da je učinjena ogromna šteta u kooperantskoj proizvodnji u BiH – izjavio je direktor firme Aldin Kuduzović.

Jednako je kritična situacija i kod najvećeg otkupljivača kornišona u BiH, tvrtki “Agrona” iz Živinica. Oni trenutno procjenjuju nastalu štetu na skoro 500.000 KM.

SirokiBrijeg.info