Zbog diskriminacije zatraženo poništenje kandidacijskih lista za izbor vijeća MZ grada Širokog Brijega

Vijećnica Antonija Banožić je na svom Facebook profilu objavila da je od Gradskog izbornog povjerenstva i gradonačelnika Mire Kraljevića zatražila poništenje kandidacijskih lista za izbor vijeća mjesnih zajednica jer su iste, osim u slučaju Neovisnih kandidata za MZ Rasno, sačinjene suprotno članku 9. Odluke o izborima za članove vijeća mjesnih zajednica grada Širokog Brijega.

Tim povodom smo kontaktirali vijećnicu Banožić koja je obrazložila da u članku 9. Odluke o izborima za članove vijeća mjesnih zajednica grada Širokog Brijega stoji da će se prilikom predlaganja kandidata za članove vijeća mjesnih zajednica voditi računa da sastav kandidacijske liste odražava približno zastupljenost spolova i područja mjesne zajednice, a što ovdje nije slučaj jer je od 319 kandidata samo 15 žena.

“Ovakvim kandidacijskim listama žene su stavljene u diskriminirajući položaj i onemogućeno im je javno djelovanje, kao i kandidiranje, te je prekršen i članak 4.19 točka 3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine gdje stoji da svaka kandidacijska lista uključuje kandidate muškog i ženskog spola, koji su ravnopravno zastupljeni. Ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen s najmanje 40 posto od ukupnog broja kandidata na listi. Zatim, prekršen je članak 20. stavak 1., 2., 3. i 4. Zakona o ravnopravnosti spolova gdje stoji da su državna tijela na svim razinama organizacijske vlasti i tijela lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, političke stranke, dužna osigurati i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju. Ovdje se radi o očitoj neravnopravnosti jer zastupljenost ženskog spola prema potvrđenim kandidacijskim listama je u postotku od 4,7 posto, a trebala bi biti 40 posto” – govori nam Banožić.

Ovaj zahtjev za poništenjem kandidacijskih listi je presedan u izborima za vijeće mjesnih zajednica, te su Gradsko izborno povjerenstvo i gradonačelnik u nedoumici što napraviti. Ukoliko ponište kandidacijske liste izbori zakazani za nedjelju 8. prosinca će se morati odgoditi, a ukoliko održe izbore oni će biti diskriminirajući i nezakoniti.

Podsjetimo kako je portal Dnevno.ba prvi javno objavio ovaj propust, a što ste imali priliku i na našem portalu pročitati.

Spomenimo kako se na čelu Gradskog izbornog povjerenstva nalazi Mate Mikulić, a kao članovi tu su još Alenka Kvesić, Ilija Lasić, Kristijan Zovko i Snježana Bokšić. S obzirom na ovaj propust spomenute osobe trebale bi biti istog trenutka razriješene svojih dužnosti, no kako ovdašnji stari pioniri i pionirke tek uče pionirske korake demokratskog sustava sve ovo će za njih, najvjerojatnije, bezbolno proći.

Što je još zanimljivo, Grad Široki Brijeg ima i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova na čelu kojeg se nalazi županijska zastupnica Marija Lovrić, a pored nje kao članovi tu su još i Eva Suton, Sanijela Matković i Marija Kvesić, sve dakle same žene, no ni ove naše prekrasne dame nisu reagirale na navedene propuste. Valjda nisu stigle od pustih drugih obaveza! Negdje drugdje bi odmah i ovo Povjerenstvo bilo razriješeno te novo imenovano, iako je čak i ovo Povjerenstvo diskriminirajuće s obzirom kako se u njemu nalaze samo žene a nigdje niti jedne osobe muškog spola.

Toliko o ravnopravnosti spolova!!!!

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info