Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.prosinca 2019. godine, čiji je cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih a posebno automobila na električni pogon.

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu Odluku u proces javnih konzultacija kako bi se stručna ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se događaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje. U svijetu se godišnje proda blizu milijun električnih automobila dok ih je u našoj zemlji, prema zadnjoj evidenciji, registrirano svega 18.

Primjenom povoljnije carinske stope stimulirat će se uvoz novih automobila što će značiti višestruku korist kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i s aspekta podizanja stupnja sigurnosti prometa. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uvjeta za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Također, Odlukom se harmoniziraju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH s carinskim stopama koje se primjenjuju u regiji, prilikom uvoza ovih proizvoda.

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji s dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te s 5 posto na 0 posto carinsku stopu na automobile na električni pogon, stoji u priopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

SirokiBrijeg.info