ŠIROKI BRIJEG – Mnogobrojni građani Širokog Brijega i cijele Hercegovine, ali i šire, odazvali su se prosvjedu na Trgu širokobrijeških žrtava u znak podrške obitelji Soldo, čiji sin Mile je u 8./9. listopada pronađen pretučen, s amnezijom, na rođendanskoj zabavi.

Unatoč lošem vremenu i kiši, veliki broj prosvjednika je pokazao svoju solidarnost prema obitelji Soldo, kao i nezadovoljstvo i ogorčenost prema institucijama koje ni nakon skoro pedeset dana nisu napravile pomak u istrazi slučaja pretučenog maloljetnika.

prossb251116_33

 

Glavni organizator prosvjeda bila je Udruga zaboravljeni branitelji, a prosvjed je započeo u simboličnih „pet do dvanaest“. Uz predsjednika Udruge, Vladu Marušića, nazočnima se obratilo nekoliko govornika.

Zahtjevi koji su postavljeni na ovim današnjim prosvjedima su bili žurno rješavanje ovog slučaja kao i ostavke načelnika Policijske uprave Široki Brijeg Pere Kožula te odgovornoga županijskoga tužitelja Tužiteljstva ŽZH.

prossb251116_7

Na skupu je nazočio gradonačelnik Miro Kraljević, koji je na poziv organizatora izišao pred mnogobrojne prosvjednike, ali uz gromoglasne zvižduke i dovike te je iskazao solidarnost i kao roditelj, i kao gradonačelnik te pozvao nadležna tijela da obave svoj posao kako treba.

Istina kako je pretrpio brojne zvižduke, dobacivanja i „uvrede“ zbog zakašnjelog obraćanja javnosti, ali bar se udostojio doći na skup i izraziti svoju podršku za razliku od čelnih ljudi policije i tužiteljstva, koji se naravno nisu usudili, i koji su najodgovorniji za ovaj slučaj.

Nazočnima su se, između ostalih, obratili i roditelji Mile Solde koji su, između ostalog, zahvalili svima na potpori njima i njihovom sinu, u borbi za istinom i pravdom. Djevojčica Marija Soldo, pročitala je emotivno pismo od obitelji Zeljko – Babić.

prossb251116_4

Jedan od govornika bio je i Davor Ljubić, stric dječaka koji se utopio 2009. u Pologu, a čiji slučaj do danas nije razriješen. Naime, u medijima ovih dana se može pročitati kako je ova priča ponovno isplivala na površinu te da je dječak prije samog utapanja maltretiran od druge djece te su ga gurali u vodu koje se bojao. Ova ispovijest potresla je sve prisutne, ali i zaintrigirala time što je Ljubić spomenuo kako se ista ekipa od tada povezuje s premlaćivanjem Solde.

Današnjim mirnim prosvjedom, narod je pokazao kako neće stati u borbi za istinom i pravdom te da svi trebamo djelovati kako se ovakvo što nikada ne bi ponovilo, kako nijedan slučaj ne bi bio zataškan, jedino tako možemo stvarati ljepšu i bolju budućnost svojoj djeci i nadolazećim generacijama.

U ime obitelji i organizatora, hvala svima što su se odazvali. Budite uz nas, ovo nije kraj. Štoviše, ovo je tek početak, jedna odskočna daska u kojoj smo pokazali da nam je stalo i da ćemo se boriti do kraja – poručili su organizatori na kraju prosvjeda.

SirokiBrijeg.info