Na temelju velikog medijskog interesa za slučaj imenovanja veleposlanika Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj temeljem Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost kako je Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH upućen dopis kojim je zatražen inspekcijski nadzor u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

“Dopisom je zatraženo da Upravni inspektorat ispita zakonitost cjelokupnog procesa upućivanja imenovanog veleposlanika na diplomatsku obuku i donesenih pravnih akata u svezi s tim”, stoji u priopćenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, Martina Mlinarević imenovana je za veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Češkoj još u travnju ove godine, a na prijedlog Željka Komšića.

U trenutku dok je Mlinarević imenovana, predsjedatelj Predsjedništva BiH bio je Milorad Dodik, koji je i potpisao njezino imenovanje.

U službenoj zabilješci, koju su objavili brojni mediji, piše da je Mlinarević obavijestila Predsjedništvo BiH, prije početka procedure imenovanja, da je “spriječena priložiti diplomu” te da je u “dogovoru sa svojim dragim prijateljima iz Češkog veleposlanstva odlučila prebaciti svoj apsolventski status i završni ispit odraditi na Karlovom sveučilištu u Pragu”.

U Mlinarevićkinom životopisu, u odjeljku ‘obrazovanje’ navedena je Srednja medicinska škola, Mostar te Sveučilište u Mostaru, Studij engleske književnosti i hrvatskog jezika.

Bljesak.info