Zašto skrivaju kome je dodijeljena podršku proljetnoj sjetvi za vrijeme COVID-19 u Širokom Brijegu?

Dana 30. srpnja 2020. godine, ispred portala SirokiBrijeg.info upućen je Zahtjev za slobodan pristup informacijama prema Službi za gospodarstvo, obnovu i razvitak grada Širokog Brijega (dipl. tehnolog Predrag Naletilić), -Službi za financije grada Širokog Brijega ( dipl. oecc. Dijana Sesar), -Višem stručnom suradniku za odnose s javnošću (Toni Galić) ispred gradonačelnika Širokog Brijega…

Zahtjev je glasio

Dana, 31.3.2020. god. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva informiralo je kako je Vlada Federacija BiH usvojila odluku o proglašenju stanja nesreće prouzrokovane pojavom COVIDA-19, te donijela mjere koje podrazumijevaju veću podršku proljetnoj sjetvi, a uvažavajući trenutnu situaciju i potrebu povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i sigurnosti prehrane stanovništva u Federaciji BiH za što je osigurala 9 milijuna KM.

https://fmpvs.gov.ba/wp-content/uploads/2017/Poljoprivreda%20legislative/Poljoprivreda-ostalo/Poziv-opcinama-preliminarna-lista-proljetna-sjetva.pdf

Dana, 6. travnja 2020. god. Sukladno odluci Vlade FBiH o podršci proljetnoj sjetvi, Grad Široki Brijeg je objavio javni poziv poljoprivrednim proizvođačima s prostora grada Širokog Brijega.

Informacije koje smo zatražili su sljedeće:

“1.Kolika su novčana sredstva uplaćena na računa grada Širokog Brijega kako bi se pripomoglo poljoprivrednicima?

2.Koliko se poljoprivrednih proizvođača s područja grada Širokog Brijega prijavilo na ovaj javni poziv?

3.Jesu li isplaćena sredstva za tu namjenu osobama i poljoprivrednicima koji su se prijavili?

  1. Ako su novčana sredstva isplaćena, molimo Vas da nam dostavite popis osoba kojima su uplaćena i koliko je uplaćeno za svakoga od njih (naravno, slobodno možete iskoristiti pravo zaštite objavljivanja osobnih podataka građana kao iznošenje JMBG)?

Iako nisam obvezan navesti razlog zbog kojeg tražim navedene informacije, ipak ću navesti da imamo određene sumnje na ne transparentno trošenje i preraspodjele spomenutih novčanih sredstava koji su namijenjeni poljoprivrednicima s područja grada Širokog Brijega.

Molim vas da odgovore pošaljete putem e-maila u zakonom propisanom roku.

Podnositelj zahtjeva
Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG, 30.07.2020.

Dana, 21.kolovoza 2020. god. ODGOVOR JOŠ NIJE STIGAO!

Korumpiranost, netransparentnost i odgovore javnosti na ovakve upite, neki izgleda i dalje misle zadržati samo za sebe jer su uvjereni kako ljudi koji odvajaju pozamašan dio svoje plaće za državni proračun i od kojega na kraju gore navedeni dobivaju svoju plaću, nisu dužni svojim sugrađanima pojašnjavati gdje i u što se njihov novac troši.

Sreća, je što ima još državnih ustanova koje će zakonski, a što im je i dužnost poreznim obveznicima prikazati u što je njihov novac potrošen, i kome je dodijeljen.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uplatilo je iznos od 40.000 KM odobren rješenjem i sporazumom na račun Grada Širokog Brijega. Na javni poziv se prijavilo 52 poljoprivredna proizvođača.

Kompletna dokumentacija je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dostavljena portalu SirokiBrijeg.info, i ista će biti tijekom vikenda javnosti prezentirana kako bi svi znali kome se pomagalo novcem građana.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info