Crni kim ima dugu i, može se reći, slavnu povijest. Korišten je u drevnom Egiptu, a dokaz tomu su ostaci pronađeni u grobnici poznatog faraona Tutankamona. Smatra se da ga je čak koristila i lijepa Kleopatra. U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se za gotovo sve – kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa… Prednost ulja crnog kima leži i u činjenici da ga jednako mogu konzumirati djeca starija od tri godine, kao i njihovi roditelji.

Nigella Sativa je latinsko ime crnog kima, a ova biljka je rasprostranjena na području južne Europe, sjeverne Afrike i jugoistočne Azije, a preko 2000 godine se koristi u ljekovite svrhe.

Koje god sve poznate povijesne ličnosti konzumirale crni kim, jedno je sigurno – ulje crnog kima pomaže kod probavnih i želučanih tegoba, dijabetesa, a najčešće se propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa.

Nisu napravljena mnoga istraživanja o djelotvornosti ulja crnog kima u kliničkim uvjetima, ali ona koja su provedena ukazuju na brojne pozitivne strane na području jačanja imunološkog sustava, ističu se njegova antioksidativna svojstva, zbog čega se ulje crnog kima često naziva i zaštitnikom našeg organizma.

Što čini ulje crnog kima tako moćnim?

Timokin je sastojak koji crni kim, odnosno ulje crnog kima, pretvara u izvor zdravlja. Ima protuupalna i imunomodulatorna svojstva. Tu je i sastojak nigelon koji je pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna je uloga bila veća kod djece nego kod odraslih.

Kad koristiti ulje crnog kima?

Ulje crnog kima ima velika primjenu. Njemu se pripisuju antimikrobno, antioksidativno, antidijabetičko, antiasmatsko, imunomodulatorno i protuupalno djelovanje.

U borbi protiv alergija

Istraživanje iz 2003. navodi rezultate četiri studije s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom). Uočen je pozitivan učinak doze od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase ulja crnog kima dnevno na pacijentovu subjektivnu procjenu simptoma. Među djecom koja su u tim studijama uzimala višu dozu ulja crnog kima zabilježene su nuspojave u vidu probavnih smetnji pa se djeci preporučuje manja doza (ispod 80 mg/kg). Studija iz 2014. ispitivala je učinak ulja crnog kima u obliku kapi za nos. Sudjelovalo je 68 ispitanika, a 92 posto je izjavilo da osjete olakšanje i manje neugodnih simptoma alergijskog rinitisa. Njegova dugoročna konzumacija vodi do znatnog smanjenja simptoma alergija, a kod pojedinih korisnika čak i do kompletnog izlječenja.

Za ublažavanje simptoma astme i za poboljšavanje plućnih funkcija

Ulje crnog kima se također koristi i za smanjivanje simptoma astme i poboljšanje plućnih funkcija te snažno djeluje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna uloga je veća kod djece nego kod odraslih.

Za jačanje imunološkog sustava

Jedna od ključnih primjena ulja crnog kima jest za podizanje i jačanje imunološkog sustava. Upravo zbog oslabjelog imuniteta dolazi do pojave raznih upalnih procesa, bolesti i alergija.

Ulje crnog kima može pomoći i u prevenciji brojnih kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, srčano-žilnih bolesti i debljine.

Pogodan je za ublažavanje probavnih smetnji.

CentarZdravlja.hr