Kada pogledate biblijske dokaze o molitvi svecima, ne možete pronaći ništa.

Teško je vjerovati da protestanti moraju uvijek iznova razmatrati ovu temu, ali očito da moramo. Netko će pročitati rane crkvene oce, otprilike iz 200. i 300. g., i doći s idejom da je dobro moliti se Mariji i ostalim svecima.

Oni koji ovo zagovaraju tvrde da vas logikom i razumom mogu navesti da dođete do toga. Ali kad pogledate biblijske dokaze za molitvu svecima, ne možete pronaći ništa. Nema mjesta tome kad pogledate kome se trebamo moliti i zašto, prema Svetom Pismu.

Postoji nekoliko razloga zašto je molitva svecima pogrešna, osim antikrističkih implikacija koje su već dane.

Prvo, Isus Krist je jedini Posrednik između čovjeka i Boga (1. Timoteju 2,5). Ne postoji nitko drugi kome se možemo obratiti za spasenje, vječno ili trenutno. Moleći se Mariji pretvaramo je u drugog posrednika, a ona to nije. Ona nema ništa što nam može ponuditi za naše spasenje, bilo privremeno ili vječno. Zapravo, moramo shvatiti da je bila jednako grešna kao i mi. Da, bila je blagoslovljena time što ju je Bog koristio da donese Bogočovjeka na svijet. No izuzev toga, nije ništa manje pala i grešna nego mi.

Čineći je posrednicom, također ju činimo antikristom, nekim tko zauzima Kristovo pravedno mjesto. Siguran sam da ne bi htjela da joj se molimo i ne bi joj bilo drago da ju pretvaramo u antikrista.

Drugo, sveci nisu sveznajući. Sveznanje znači da sve zna i zapravo može čuti naše molitve. Sveci na nebu ne znaju što se događa ovdje na zemlji i ne mogu čuti nikakve molitve koje im možemo uputiti. Samo je Bog sveznajući. Njegova bića nisu. U teologiji govorimo o ovom atributu sveznanja kao neprenosivom Božjem atributu. To nije atribut kojeg dijeli sa stvorenjem. To je specifično samo za Boga.

Možda mislimo da takve riječi možemo izreći Djevici Mariji i drugim svecima, ali oni nas ne mogu čuti. Ako osjećamo kao da netko sluša dok se tako molimo, sigurno vas demon pokušava zavesti da još više upadnete u ovu laž.

Treće, nigdje nam se ne govori u Svetom Pismu da molimo svece. Isus nam specifično kaže da se molimo Ocu. Kroz Njegovu ulogu kao Posrednika dobivamo blagoslov da možemo pristupiti izravno Ocu. Samo kršćani koji su u Kristu mogu to. Zašto ne bismo iskoristili ovaj predivni blagoslov umjesto se molili nekome poput Marije.

Četvrto, samo se jednom netko molio svecu, i to je bio Šaul u Starom zavjetu u knjizi o Samuelu. Samuel se povezao putem medija (što je bilo za osudu po Zakonu). Samuelove neposredne riječi: „Zašto me uznemiruješ dozivajući me?“ (1. Samuelova 28).

Oni na nebu ne žele imati ništa s nama koji smo na zemlji. Znam da nam to može izgledati šokantno, ali ako su naši voljeni na nebu, oni su zauzeti štovanjem i time što su u Kristovoj prisutnosti (vidi Otkrivenje 7). Više se ne bave ljudskim poslovima i vjeruju Kristu u vezi onoga što se zbiva na zemlji. Najviše iščekuju da Bog izlije gnjev na Zemlju za sve zlo ovdje (vidi Otkrivenje 6,9). Oni ne slušaju one na zemlji, njihov je fokus kao što bi trebao biti i naš, samo na Krista i samo na Njega, a ne na druge svece.

Konačno, vidimo i kroz knjigu Otkrivenja da ne smijemo štovati anđele. Razlog koji se daje još je jedan uvid zašto se ne smijemo moliti svecima. Poslušajte što anđeo govori Ivanu:

„I padoh pred noge njegove da mu se poklonim. A on mi reče: Pazi, nemoj! Susluga sam tvoj i braće tvoje koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni! Jer svjedočanstvo Isusovo duh je proroštva“ (Otkrivenje 19,10).

Anđeo je jednako sluga kao što je bio i Ivan.

Dakle, Marija je jednako službenica kao i Ivan i anđeo. Ne molimo im se za pomoć, nego se molimo samo Bogu! Uzvisiti Mariju na takav status posrednika doista je pogrešno i trebali bismo odbaciti bilo kakve suprotne argumente. Je li ona bila posebna? Apsolutno. No, i dalje je bila samo Božja službenica kojoj je potreban Spasitelj jednako kao što je potreban i nama. Ne smijemo gledati na nju, niti na bilo koga drugoga, kao na Trojedinog Boga! Učiniti drugačije znači uzvisiti stvorenje iznad Stvoritelja i pružiti ruku onima koji potiskuju istinu nepravednošću (Rimljanima 1,18).

Novizivot.net