Svi znamo taj osjećaj: ubrzo nakon kave, priroda zove. No, zašto nas kava tjera na WC i je li ona stvarno glavni krivac?

Svi znamo da je kava, točnije kofein u kavi, blagi diuretik što znači da tijelo zbog toga luči više tekućine nego što je normalno. Diuretski učinak kofeina može se razlikovati ovisno o mnogim čimbenicima, uključujući spol, razinu aktivnosti i „naviknutost“ na njegove učinke. No, kofein može imati i laksativni učinak, osobito kod osjetljivih ljudi. Kofein potiče mišićne kontrakcije u debelom crijevu, koje su slične kontrakcijama koja se događaju nakon što pojedemo obrok.

Znamo da je kofein krivac jer obična kava ima veći laksativni učinak od one bez kofeina, kaže William DePaolo, profesor molekularne mikrobiologije i imunologije na Keck School of Medicine. Jedna šalica kave može sadržavati 80-175 mg. Za razliku od toga, Coca-Cola ima samo 34 mg kofeina što objašnjava zašto nema isti laksativni učinak kao kava.

Kiselost kave također uzrokuje povećanje proizvodnje žučnih kiselina u tijelu, spominje DePaolo. Žuč se stvara u jetri i pohranjuje se u žučnom mjehuru. Kava može potaknuti žučni mjehur na puštanje žuči u crijeva, uzrokujući proljev.

Osim kave, sladila i mliječni proizvodi mogu dodatno potaknuti probavu. Umjetni zaslađivači u kavi mogu uzrokovati nadutost, plinove i proljev. Mliječni proizvodi kao što su mlijeko, vrhnje i šlag sadrže laktozu koja može izazvati proljev i druge probavne smetnje kod ljudi koji imaju netoleranciju na laktozu. Čak i onima koji nemaju ovaj problem, sposobnost probavljanja laktoze pada s godinama.

Koliko kave je previše?

Više od 2-3 šalice kave dnevno može uzrokovati proljev, a prebacivanje na kavu bez kofeina (koja ima oko 3-4 mg kofeina) može pomoći u smanjenju problema ali ne i njihovom potpunom uklanjanju.

Kiwi.hr