Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavili su jučer pretres Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Banjoj Luci, čiji je direktor Aleksandar Zolak.

kako doznaje Avaz oduzeta je brojna dokumentacija koja se odnosi na nastavak istrage o nabavci respiratora iz Kine u BiH, a koje je uvezla „Srebrena malina“.

Sve znali

Podsjećamo, SIPA i Tužiteljstvo već mjesecima istražuju aferu tešku 10,5 milijuna KM, a sporne respiratore uvezla je iz Kine firma koja je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. U ovoj aferi za sada su osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović rekao je jučer za “Avaz” da SIPA postupa prema naredbi Suda i Tužiteljstva BiH, ali da ne može govoriti o detaljima. Pripadnici ove agencije, uz sudjelovanje istražitelja Tužiteljstva, pretresli su, kako se doznaje, i kabinet i vozilo direktora agencije Zolaka.

On je prije tri tjedna zbog ove afere i izdavanja dozvole „Srebrenoj malini“ za uvoz 100 respiratora saslušan u Tužiteljstvu BiH kao svjedok.

Iako je Zolak jučer kazao da ne zna zašto je SIPA došla, izvori “Avaza” iz ove agencije tvrde da to nije tpčno, odnosno da je sve itekako poznato i Zolaku i zaposlenicima. SIPA je izuzela svu dokumentaciju koja se odnosi na izdavanje dozvola za uvoz medicinske opreme u posljednjih nekoliko godina.

Od prvog dana je, naime, sporno kako je „Srebrena malina“ dobila dozvolu za uvoz opreme isti dan kada je i podnijela zahtjev, a neke firme čekaju i po godinu, što je dokumentirano u SIPA-i.

Bez registracije

Prema informacijama „Avaza“, Zolak, kako sada stvari stoje, ima status osumnjičenog, čime se istraga širi na više osoba u ovom predmetu. Zolak je, naime, „Srebrenoj malini“ dao dozvolu, a da u tom podnesku uopće nije bio naveden ni registracijski broj firme.

Kada je u pitanju dozvola za promet medicinskom opremom, ona im je odobrena 26. travnja, dan ranije, koja važi do 26. travnja 2025. godine. Ali, niko ne zna na osnovu kojih referenci.

Tko će sve biti ispitan

Istraga će, osim Zolaka, kako stvari stoje, a što je objavljeno prije nekoliko tjedana, biti proširena na još najmanje tri osobe. Pogotovo što se njihovi iskazi ne podudaraju s materijalnom dokumentacijom.

Abaz.ba