Ovih dana slijede upisi u srednje škole pa tako i škole ZŽZH. Upravo je ovih dana Ministarstvo obrazovanje, znanosti, kulture i Športa u dnevnim tiskovinama raspisalo natječaj za svih sedam srednjih škola s područja Županije.

Raspisani natječaj sa svim potrebnim informacijama nije samo zbog toga zanimljiv, nego zbog činjenica ukidanja nekih izrazito zanimljivih i posebice traženih zanimanja. Primjer toga jest Srednja strukovna škola u Širokom Brijegu koja od školske godine 2019./2020. uvodi novo zanimanje slastičar kao neki “test”, dok u isto vrijeme ukida zanimanje konobar.

Grad Široki Brijeg kao dugogodišnje turističko, gospodarsko, obrazovno, kulturno i prometno središte kako često kao poštapalicu zna reći gradonačelnik Kraljević, s ovim ukidanjem gubi puno. Nažalost, najviše gube učenici koji žele upisati upravo zanimanje konobar.

Svjedoci ekspanzije ugostiteljskih objekata na području Grada kao i brojnih najavljenih objekata poput zip-line atrakcije, koja će za brojne posjetitelje morati osigurati ugostiteljske objekte te druge popratne sadržaje. Pojedinci koji odlučuju o zanimanjima svojim “ludostima” najviše (ne)namjerno žele naškoditi učenicima te njihovim roditeljima te cijeloj zajednici, (ne)svjesni posljedica za turistički razvoj Grada Širokog Brijega.

Unatoč brojnim medijskim natpisima koje svakodnevno možemo vidjeti da je jedno od najtraženiji zanimanja konobar, kako kod nas tako i u Europi, oni koji o tome odlučuju očito ostaju ravnodušni na sve navedeno.

Uz to, ostale dvije općine i jedan grad na području ŽZH u svojim srednjim školama upisuju zanimanje konobar. Stoga je vjerovati kako će učenici s područja Širokog Brijega morati putovati više od 20-tak km kako bi ostvarili svoj životni san i postali vrsni konobari. To će biti dodatni trošak za njihove roditelje, a najviše “tereta” će imati učenici svakodnevno putujući u drugo mjesto školovanja za traženo zanimanje koje im njihovi ne žele osigurati.

Zaključak: kuhari i slastičari će pripremiti – tko će pozdraviti, podijeliti i pospremiti gosta, tko će reći sa smiješkom dobar dan, izvolite!? Možda svi ugostiteljski objekti na području Grada postanu samoposluga ili neki “brzi” moderni restoran. Sve je moguće.

Tako možda razmišljaju rukovoditelji obrazovnih institucija. Kraja “ludostima” očito nema, kao što nema ni konobara na vidiku !

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info