Home Kultura Knjiga Žana Coven u Širokom Brijegu predstavila svoje slike i zbirku pjesama “Zaboravljena u stihu”

Žana Coven u Širokom Brijegu predstavila svoje slike i zbirku pjesama “Zaboravljena u stihu”

0
Žana Coven u Širokom Brijegu predstavila svoje slike i zbirku pjesama “Zaboravljena u stihu”

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg u ponedjeljak je u večernjim satima u Narodnoj knjižnici u Širokom brijegu održano predstavljanje zbirke pjesama “Zaboravljena u stihu” i slika hercegovačke autorice Žane Coven.

U pozdravnim riječima predsjednik širokobriješkoga Ogranka Matice hrvatske Gojko Jelić istaknuo je da mu je izuzetno drago da ovu 56-godišnju autoricu koja se uvijek rado vraća u Hercegovinu može ugostiti i pozdraviti u Širokom Brijegu.

“Znanstvenici tvrde da je Bog čovjeku dao najmanje 3.500 darova. Naša gošća večeras predstavlja dva od svojih darova: dar pisanja pjesama i dar slikanja”, rekao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

Stihove pjesama iz zbirke pjesama čitali su Ivan Kraljević i Sanijela Matković, a Željka Šaravanja vodila je razgovor s autoricom.

Žana Coven priznala je da je veoma sretna i uzbuđena da je u Hercegovini jer je za Hercegovinu veže podrijetlo.

“Kamen i grudina su moj identitet, tu sam rasla i padala, tu sam pila vodu iz čatrnje”, navela je autorica zbirke pjesama i izloženih slika, dodajući da je sve počelo i završit će s Hercegovinom. Prve pjesme pisala je na materinskom jeziku, a poslije i na drugim jezicima, ali Hercegovinu nikada ne zaboravlja.

“Hercegovina mi često nedostaje. I u ovoj zbirci pjesama ima dosta onih s tematikom o hrani, a takve pjesme pišem kada mi u Italiji ‘zafali’ hrana koju sam jela u Hercegovini”, istaknula je autorica.

“Nemojte nikada zaboraviti ono što želite, jer dok je čovjek živ sve može uraditi”, zaključila je u svojemu obraćanju Žana Coven.

Uz čitanje pjesama iz autoričine zbirke, ugođaj na ovom predstavljanju uveličala je i Ana Matijević, učenica 5. razreda Osnovne glazbene škole u Širokom Brijegu, u klasi prof. Snježane Rezić.

Autorica je u Široki Brijeg došla iz Dubrovnika, gdje je svoju zbirku pjesama predstavila na Međunarodnom festivalu pjesnika “Dubrovnik na dlanu”.

Žana Coven (Žanka-Žana Bošković Coven) rođena je u Sarajevu 1961. godine gdje je provela djetinjstvo i mladost te diplomirala Engleski jezik i književnost. Nakon studija romanistike odlazi u Milano, gdje nastavlja daljnje obrazovanje. Radila je kao pedagog, prevoditelj, kulturni medijator, piše od đačkih dana. Udana i majka odrasloga sina.

Trenutno se bavi glazbom, slikarstvom, prevoditeljskim radom, kulturološkim projektima. Piše poeziju, osim na hrvatskom, još i na engleskom, talijanskom i španjolskom. Do sada je objavila poeziju u zajedničkoj zbirci “Stihom vezani”, izdavača Kultura Snova iz Zagreba. Živi između Milana i Barcelone sa svojom obitelji.

Jabuka.tv