Žana Alpeza, poduzetnica i aktivistica iz Gruda, javnosti je ponajviše poznata po mnogobrojnim aktivnostima na području ženskog poduzetništva.

Za svoj rad, stvaralaštvo i doprinos razvoju društva dobila je mnogobrojne nagrade, a najnovija među njima je ona za doprinos individualne filantropije u BiH, koju dodjeljuje Fondacija „Mozaik“ u partnerstvu sa SIGN mrežom, a uz financijsku potporu EU-a i Balkanskog fonda za demokraciju.

Važni projekti

Alpeza je, naime, došla na ideju da se bavi ženskim poduzetništvom nakon što je ostala bez posla u tvrtki u kojoj je bila zaposlena. Otvorila je poljoprivredni obrt, zahvaljujući kojem pomaže osobama s invaliditetom, posebno ženama. Također, kroz Udrugu „Pravi put“, koju je s kolegicama iz Gruda i Sarajeva osnovala 2015. godine i na čijem je čelu, na različite načine pomaže najpotrebitijima, kao i putem Facebook stranice „Pomozimo bolesnima i siromašnima“.

„Udruga djeluje na području čitave BiH pa i šire. Ostvarili smo važne projekte s vladinim sektorom, raznim organizacijama, kako domaćim tako i inozemnim, nevladinim sektorom, vijećima mladih raznih općina i slično te smo ponosni na dosadašnje rezultate“, kazala je Alpeza za Dnevni list.

Dodala je kako je, zahvaljujući socijalno-humanitarnom djelovanju, Udruga u Beogradu dobila nagradu „Balcan awards 2019.“.

Ova aktivistica iz Gruda se okušala i u spisateljskom radu te je u 2018. godini izdala dvije knjige, a kolumne pod njezinim potpisom objavljene su na nekoliko web portala. Za navedeno je, osim za doprinos u humanitarno-socijalnom radu, dobila i nagradu „Dama godine“, koja se dodjeljuje uspješnim ženama iz javnog, društvenog i privrednog života iz zemalja regije.

Buduće aktivnosti

Svjetlo dana uskoro će ugledati još jedna knjiga pod nazivom „Preživjeti 21. stoljeće“, koja se, kako navodi Alpeza, sastoji od članaka koji opisuju čovjeka i kroz što prolazi u doba globalizacije, može li se sa situacijom individualizirati, je li materijalno preuzelo duhovno…

„Osim knjige, u bliskoj budućnosti planiramo realizirati nekolicinu aktivnosti kroz seminare i radionice. Cilj nam je, među ostalim, mlade osobe pripremiti za tržište rada, naučiti ih kako se predstaviti putem životopisa i video-životopisa te u konačnici kako briljirati na razgovoru za posao“, rekla je Alpeza.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list