ŠIROKI BRIJEG – Već smo upoznati s time kako je županijska ministrica obrazovanja Ružica Mikulić uputila dopis osnovnim i srednjim školama ŽZH, a na prijavu roditelja o pojavi ušljivosti glave kod učenika i da o tome upoznaju upravu škole, pozovu roditelje i upute ih na to da pristupe uklanjanju parazita odgovarajućim stručnim metodama.

Upozorila je i da kada se primjenjuje tretman uklanjanja parazita, ušiju, učenici ne smiju ići na nastavu. Uz svoj dopis, ministrica Mikulić poslala je i stručnu metodološku uputu Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, za provođenje protuepidemijskih mjera i zaštite kod djece.

Ali postoji još jedan veliki problem s kojim se treba suočiti ne samo ministrica, nego i odgovorne osobe koje dozvoljavaju već duže vremena da učenici Gimnazije u Širokom Brijegu moraju strepiti za svoje zdravlje u narednim godinama koje su pred njima.

Naime, na redakcijski mail portala SirokiBrijeg.info dobijamo pitužbe od brojnih roditelja kako njihova djeca već duže vremena borave u ne adekvatnim učionicama gdje dolazi do prokišnjavanja i vlaženja zidova nakon kiše, pa se stvaraju velike fleke od vode koja se slijeva po zidovima učionica, a nerijetko dolazi i do nakupljanja vode na i ispod parketa te do vlaženja samog prostora i razvoja gljivica po zidovima prostorije u kojoj učenici borave.

prokišnjavanje23032016 2

Kako sve to utječe na zdravlje samih učenika koji borave u tim prostorijama pokušat ćemo u kraćim crtamo pojasniti – ministrici, ravnatelju škole, kao i franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu u čijem je vlasništu navedena Gimnazija.

Mrlje koje se pojave na zidovima nakon ulaska vode u njih mogu biti zelene, smeđe i crne. To su znakovi gljivica koje se razvijaju u toplim i vlažnim prostorima koji nisu dobro provjetreni te znakovi velike vlažnosti u kojoj se razvijaju mikroorganizmi koji su štetni za zdravlje i zidove.

Šteta za zdravlje: alergije, slabljenje imuniteta, bolesti dišnog sustava, iritacija nosa, očiju i grla, glavobolje, kašalj, vrtoglavica, mučnina i umor…

Plijesni napadaju papir, ljepilo, kožu, pergamenu, drvo, tkanine i drugo, naročito u prisutnosti relativno visoke vlažnosti i topline. Papir postaje krhak, pergamena trošna, koža ukočena, tinta gubi boju…

To je samo osnovni dio onoga što za sobom povlači vlažna prostorija u kojoj borave naši učenici. Nećemo vas učiti zdravstvu jer to nije naša struka, nego ćemo upozoriti i skrenuti pozornost na to kako dozvoljevate da djeca oboljevaju i prije nego školu završe?

Ovo zasigurno nije jedina škola i jedini primjer. Ima ih još. A vaše je drage Institucije da ne dozvolite da vaša i naša djeca borave u ovakvim prostorijama dok se ne omogući koliko-toliko siguran boravak školaraca (djece) u njima.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info