Home Vijesti Crna kronika Zakazano ročište radi izjašnjenja o “pranju” 5 milijunćića KM-ića

Zakazano ročište radi izjašnjenja o “pranju” 5 milijunćića KM-ića

0
Zakazano ročište radi izjašnjenja o “pranju” 5 milijunćića KM-ića

Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Županijskim sudom u Širokom Brijegu u predmetu Wolfgang Pichler i dr. zakazano je za 29.8.2018. godine, kazao je za portal SirokiBrijeg.info Josip Aničić, Viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti Županijskog tužiteljstva ŽZH

O krivnji će se izjasniti pedesetjednogodišnji Austrijanac Wolfgang Pichler.

Već ranije optuženi Dragan Baškarad, Jozo Slišković i Slavo Ivanković-Lijanović izjasnili su se da nisu krivi, dok se Toni Fabrio nije pojavio pred sudom.

Putem svojih branitelja Wolfgang Pichler je uložio prethodne prigovore na optužnicu ovog tužiteljstva, ali isti su odbijeni kao neutemeljeni.

Optuženima se stavlja na teret da su poduzeću „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist. Radi se o iznosu od 5.000.000,00 KM.

Još 2006. godine Agencija za bankarstvo F BiH je izvršila kontrolu Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar, u sastavu koje grupacije je i Hypo Alpe Adria Leasing. Kontrolom je utvrđeno da su neadekvatno osigurani ranije krediti poduzećima u skupini „Lijanovići“, te je naređeno da se prestane s njihovim novim odobravanjem.

Da bi poduzeće „Lijanovići“ došlo do novčanih sredstava, članovi Uprave Hypo Alpe Adria Leasing, Pichler i Fabrio, te prokurist Baškarad, u dogovoru sa Sliškovićem, direktorom mesne industrije „Farmer“ i Slavom Ivankovićem Lijanovićem nezakonito su osigurali zajam za pravnu osobu „Farmer“, znajući da će zajam koristiti „Lijanovići“.

Zaključen je fiktivni kupoprodajni ugovor nekretnina u vlasništvu „Lijanovića“ u Glamočanima, općina Laktaši po kupoprodajnoj cijeni od 5.000.000,00 KM, a ugovoreno je plaćanje preko leasinga. To su učinili, iako su znali da su nekretnine već založene.

Poduzeće „Farmer“ je podnijelo leasingu zahtjev za financiranje pravnih osoba, koji su odobrili Pichler i Fabrio, iako su znali da su nekretnine koje su date kao sredstva osiguranja već opterećene hipotekom. Sa takvim podacima zahtjev su poslali u Austriju i Nadzorni odbor Hypo Leasing Klagenfurt je odobrio sredstva „Farmeru“.

Dana 28.6.2007. godine Hypo Alpe Adria Leasing je na transakcijski račun „Lijanovića“ uplatila iznos od 5.000.000,00 KM, koje novce je protivno njihovoj namjeni koristio Slavo Ivanković Lijanović.

S obzirom da je nekretnina u Glamočanima već bila založena, ista nije mogla biti predmet kupoprodajnog ugovora, pa isti nikad nije niti potpisan.

Ovim radnjama društvo HETA d.o.o. Sarajevo koje je preuzelo kredite od Hypo Alpe Adria Leasing oštećeno je za iznos od 4.696.949,82 KM.

SirokiBrijeg.info