Home Kultura Knjiga “Zakačili se malo” SDA i HDZ BiH oko osnivanje zajedničkog zavoda za odgoj i obrazovanje za HBŽ i ZHŽ

“Zakačili se malo” SDA i HDZ BiH oko osnivanje zajedničkog zavoda za odgoj i obrazovanje za HBŽ i ZHŽ

0
“Zakačili se malo” SDA i HDZ BiH oko osnivanje zajedničkog zavoda za odgoj i obrazovanje za HBŽ i ZHŽ

Premda je poznato kako je rad škola praktično nemoguć bez zavoda za školstvo, a čija je osnovna zadaća trajno obavljati djelatnost praćenja, unapređivanja i razvoja sustava odgoja i obrazovanja za područje ranog (predškolskog), osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te druge zadaće, osnivanje takve ustanove za HBŽ i ZHŽ nije prošlo glatko, piše Večernji list BiH.

Osporavanje zavoda

Zapravo, predstavnici Županijskog odbora SDA HBŽ-a reagirali su na davanje suglasnosti Vlade HBŽ-a na potpisivanje sporazuma o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanje između Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije.

Kako se navodi, oni osporavaju potez kojim bi županije s hrvatskom većinom osnovale zavod za odgoj i obrazovanje koji bi pokrivao škole koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku.

Potrebno je znati kako navedene županije i općine nemaju svoj zavod pa su prinuđene tražiti usluge pedagoških zavoda u FBiH koji su u okviru obrazovanja na bosanskom jeziku ili Zavoda za školstvo u Mostaru koji je mjerodavan samo za Hercegovačko-neretvansku županiju. Tom prigodom svojim priopćenje oglasio se Županijski odbor HDZ-a BiH HBŽ-a.

– Svjesni smo također činjenice da se i na ovom primjeru SDA bori i za razvlašćivanje ministarstava obrazovanja u korist neustavnog Federalnog ministarstva. Međutim, SDA ni u ovom slučaju ne smeta kršenje Ustava. Jasno je odavno kako SDA želi i suptilno radi na tome da se nastavni planovi i programi kroje u središnjici SDA, a sve potpomognuto tzv. bošnjačkom oporbom.

Podsjećamo, kolege iz SDA, kojima očito nije stalo do kvalitetnog obrazovanja, nego do politikantstva, zaboravljaju da u BiH žive tri konstitutivna naroda s istim pravima, a ne samo jedan narod koji diktira pravila drugima. To ni u kakvoj formi neće proći. U istom priopćenju SDA ne navodi da je Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a ponudilo prijedlog sporazuma o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanje i ostalim općinama te županijama, među kojima i SB i US županiji, što sve skupa negira da je zavod utemeljen isključivo na etničkom načelu i političkom dogovoru. Dakle, to nije bila ni namjera, a ni cilj. SDA je, zbog korektnosti i političke odgovornosti, trebao provjeriti zašto takav prijedlog ove dvije županije nisu prihvatile.

Napominjemo da su se Hrvati tijekom povijesti uspješno borili i odupirali svakoj vrsti unitarizma i vrijeme je da SDA napokon shvati i prizna načela demokracije. Jedan od temeljnih ciljeva formiranja međužupanijskoga zavoda je smanjenje troškova što, očito, za SDA predstavlja problem s obzirom na to da se štite interesi županije. Zavod za odgoj i obrazovanje ustanova je čije će osnivanje i kvalitetan rad značiti stručnu potporu odgojno-obrazovnim institucijama, od vrtića do srednjih škola.

Nejasno je kako netko, osim zbog neznanja, može zavod za obrazovanje nazvati paralelnom institucijom s nadležnim ministarstvom. Ako je strategija SDA onemogućiti HBŽ-u obrazovanje podići na višu razinu, onda razumijemo navode SDA kao “dobronamjerne” političke stranke.

Pozivanje na Ustav

Kako se SDA Hercegbosanske županije voli pozivati na ustavnost i zakonitost, postavljamo pitanje zašto SDA ne poštuje presude sudova, a među njima i presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti sadašnjeg Izbornog zakona u BiH, koja je donesena na temelju apelacije gospodina Bože Ljubića. Pitamo gospodu iz SDA jesu li to dvostruka mjerila i neizmjerno licemjerstvo. Također, kako SDA u svom imenu ima “demokratska”, zašto sa svojim satelitima stalno onemogućava uvođenja TV kanala na hrvatskom jeziku. To su samo dva pitanja, a o velikom broju njih drugom zgodom – stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Pero Zelenika / Vecernji.ba