Djelovanjem pojedinih širokobrijeških gospodarstvenika, uz blagoslov Gradske uprave, došlo je do zagađenja vrela “Crnašnice”.

Ovaj izvor najbistrije, ljekovite vode postao je zabranjen za piće, umivanje, pa čak i za zalijevanje poljoprivrednih površina. Jedna trudnica koja je konzumirala vodu završila je u bolnici, dok cijelo selo Knešpolje živi u ekstremnim uvjetima bez pitke vode.

U funkcionalnim i odgovornim sredinama ovakva vijest bi digla na noge sve gradske i županijske službe, ali ne, u Širokom Brijegu i Županiji Zapadnohercegovačkoj, ovdje aktualna vlast događanja oko zagađene vode u Knešpolju ignorira, a sve iz razloga da se ne bi zamjerili gospodarstvenicima iz industrijske zone Knešpolje ili pak da javnost ne bi skopčala da je Gradska uprava napravila po život i zdravlje građana opasnu grešku te pozicionirala industrijsku zonu Knešpolje u blizini izvorišta “Crnašnice”. I još k tomu u javnost plasiraju spin da će pročistivač (koji je agenda izbornih kampanja lokalnog HDZ-a godinama) biti završen krajem 2020. godine riješiti problem ne samo industrijske zone u Knešpolju, nego i središta Grada.

Gdje je sada gradonačelnik kojem je Široki Brijeg na prvom mjestu, što radi Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, što radi Služba za civilnu zaštitu grada i županije, gdje su sada brojne udruge za zaštitu okoliša, korištenje vode i zaštitu izvorišta, gdje su policija i tužiteljstvo, zašto se ne provede istraga kako je došlo do zagađenja izvora pitke vode? Je li zagađenje izvora vode “Crnašnica” cijena da Široki Brijeg možemo zvati gospodarskim središtem? Čija je ovo odgovornost i tko će snositi posljedice? Je li industrijska zona Knešpolje smijela biti tako blizu izvorišta “Crnašnice”? Ima li u ovim radnjama elemenata kaznenog djela Zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica iz članka 236. Kaznenog zakona FBiH, kaznenog djela Onečišćenje okoliša iz članka 303. KZ FBiH, kazne ili pak kaznenog djela Izazivanje opće opasnosti iz članka 323. KZ FBiH? Pitanja je mnogo, a odgovorni se brane šutnjom.

Za to vrijeme mještani Knešpolja će i dalje strepiti nad česmama da koje dijete slučajno ne bi zaboravilo da voda u njihovoj mjesnoj zajednici nije za piće.

Antonija Banožić
Vijećnica Grada Širokog Brijega