Za 1. travanja najavljen početak obnove hotela Bigesta u Ljubuškom

LJUBUŠKI – Hotel Bigeste u Ljubuškom uskoro bi trebao dobiti potpuno novi izgled, piše Večernji list BiH. Naime, do kraja tjedna očekuje se početak radova na objektu koji se nalazi u samom središtu općine Ljubuški, a koji je zbog dugogodišnje neuporabe u devastiranom stanju. Prema najnovijem ugovoru koji je potpisan između Agencije za privatizaciju Zapadnohercegovačke županije i tvrtke Unitrade d.o.o. Ljubuški, radovi na obnovi hotela Bigeste trebaju početi najdalje do 1. travnja ove godine.

Kako doznaje Večernji list iz općine Ljubuški, tvrtka Unitrade d.o.o. Ljubuški predala je zahtjev za rušenje dijela postojećeg objekta, kao i za građevinsku dozvolu. U cijeli proces prodaje hotela od samog početka uključena je i Općina Ljubuški, a sam načelnik Nevenko Barbarić pomogao je da se konačno sastavi ugovor koji jasno definira početak radova na ovom objektu, kao i posljedice koje kupac može imati ako se isti ne bude poštovao.

“Potpisan je aneks osnovnog ugovora gdje se inzistiralo na poštivanju rokova. Odnosno, ugrađen je članak kojim se jasno kaže da, ako kupac ne bude poštovao zadane rokove, gubi objekt i sve ono što je dosad u njega uložio”, kazao je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić. Dodaje kako tvrtci Unitrade d.o.o. Ljubuški sigurno nije u interesu da hotel ne bude završen jer bi to značilo da gube više od milijun maraka koje su uložili. “Prema njihovim podacima, tvrtka Unitrade d.o.o. Ljubuški uložila je oko milijun i sedamsto tisuća maraka”, kaže Barbarić.

Radi se, između ostalog, o sredstvima koja su korištena za isplatu preuzetih obveza prema bivšim djelatnicima. Pored novog roka koji je dan za početak radova, aneksom ugovora definirano je i da tvrtka Unitrade d.o.o. Ljubuški do kraja godine u rekonstrukciju i obnovu hotela Bigeste treba uložiti 2 milijuna KM. I prijašnjim ugovorom bio je definiran početak i kontinuitet radova, međutim, ako se isti ne bi poštovali, tada bi odluku o naknadi donosio nadležni sud, što je opet dugogodišnji proces.

“U tom slučaju dvije i više godina, dok traje sudski proces, nitko drugi ne može kupiti objekt, što nema smisla”, kaže Barbarić. Inače, tvrtka Unitrade d.o.o. Ljubuški ugovor o privatizaciji hotela Bigeste potpisala je s Agencijom za privatizaciju ZHŽ-a još krajem 2009. Dvije godine poslije, predstavljen je projekt obnove te je tom prilikom najavljivan hotel s četiri zvjezdice koji bi trebao zapošljavati 50 djelatnika. U novi izgled hotela prije pet godina planirano je bilo uložiti 8 milijuna KM. Nakon temeljnog ugovora od 3 godine, isti je produživan raznim aneksima.

Prema najnovijem rješenju, u objekt hotela trebalo bi biti uloženo manje novca nego što je to bilo planirano 2011,. Također, planiran je veći broj poslovnih prostora za koje su već zainteresirani neki domaći i strani poduzetnici, čime bi se obogatila ponuda i sadržaji u općini Ljubuški. Inače, objekt se zajedno s podzemnom garažom prostire na ukupno 4500 m2.

Večernji list BiH