Kratka priča o vrućoj čokoladi

Prvu vruću čokoladu ispijale su Maje još tamo prije 2500-3000 godina, a ispijanje toplog kakaovca bila je asteška tradicija. Maje su samljele zrna kakaa te prah miješali s vodom, kukuruznim brašnom i čilijem, a zatim bi to sve prokuhali. Ispijanje ovog napitka bilo je predviđeno za sve društvene klase, iako su ga najčešće pile one malo elitnije.

S vremenom se priča o vrućoj čokoladi proširila i malo dalje od Južne i Srednje Amerike. Naravno tu su najzaslužniji bili kolonizatori Španjolci koji su ju doveli u Europu iz Meksika. Kako šećer u to vrijeme još nije bio dostupan svima, često se u napitak dodavala aroma vanilije ili drugi začini kako bi se ubila gorčina čokolade. Ideja miješanja čokolade s mlijekom došla je nakon putovanje Hansa Sloana na Jamajku s koje je donio recept u Englesku i zauvijek promijenio čokoladnu povijest.

Naravno modernizacija, industrijska revolucija i razvoj kapitalizma doveli su do mnogih čokoladnih otkrića, a jedno od njih je i čokolada u prahu koja danas uvelike olakšava pripremu ovog napitka.

Vruća čokolada prema receptu Jamie Olivera

Vođena mišlju da vruća čokolada bude bogata začinima, tražila sam dobar recept pun arome koji se razlikuje od gotovog proizvoda. Ubrzo sam odbacila mnoge jer su sadržavali ili samo čokoladu ili samo kakao ili čak i puding te sam se na koncu odlučila za recept Jaimea Olivera koji je ne samo savršen nego blagdansko uživanje u potpunosti upotpunjuje, i ono što je najbolje smjesa koja se dobije može se sačuvati i koristiti više puta.

Sastojci:

4 žlice gorkog kakaa

3 žlice šećera u prahu

2 žlice gustina

2 žlice mlijeka u prahu

½ žlice cimeta

100 grama usitnjene čokolade

Postupak:

Sve sastojke zajedno izmiješajte i spremite u posudicu.

Kada se zaželite vruće čokolade u 2 dcl vrućeg mlijeka ili po želji u 2 dcl slatkog vrhnja (ako volite jako gustu čokoladu) umiješajte jednu do dvije žlice vruće čokolade i kuhajte dok se ne zgusne.

Za različite arome možete staviti i koricu naranče, začine ili neki liker.

Gastro.hr