Kako vrijeme utječe na naše srce?

Dolaskom jeseni i zime te padom temperature organizam doživljava promjene koje mogu utjecati i na rad srca. Vrlo često, niske temperature uzrok su prvim tegobama i srčanim simptomima. Mnogi bolesnici koji imaju kronične bolesti ili se liječe zbog bolesti srca dožive pogoršanje svojih tegoba, ponekad i do razine koja ugrožava život.

Mnogi ljudi nisu spremni za pojačane napore, a prilikom izlaganja hladnoći se zbog pojačanog opterećenja srčano žilnog sustava mogu pojaviti tegobe, kao što su lupanje srca, preskakanje i nepravilan rad srca, otežano disanje, bolovi u prsima ili čak srčani udar. Poseban oprez je potreban kod starijih osoba zbog veće ranjivosti i češće pojave ovih bolesti u toj dobi. Starije osobe s manje potkožnog masnog tkiva posebno su osjetljive na niske temperature.

Češća je pojava bolova u prsima kod bolesnika koji boluju od angine pektoris. Pojačan je rad srca, a zbog hladnoće može doći do sužavanja krvnih žila i povećanog otpora protoku krvi. Ovo zajedno dovodi do veće potrebe srca za kisikom i mogućnosti pojave boli u prsima. Ponekad su srčani udar ili nagla smrt prva manifestacija ovih promjena.

Zbog pojačanog rada srca na hladnoći može doći do ubrzanog ili duljeg nepravilnog rada srca. Nepravilan rad srca je posebno opasna vrsta aritmije jer dovodi do pojave ugruška u nekim strukturama srca; kad se ugrušak pokrene i strujom krvi stigne do mozga nastaje moždani udar, ponekad vrlo opsežan i s brojnim neurološkim posljedicama.

Bolesnici koji se liječe od slabosti srca, popuštanja srca ili kardiomiopatije mogu osjetiti značajno pogoršanje s otežanim disanjem, slabijim podnošenjem napora i drugim tegobama.

Ako osjećate neke od navedenih tegoba svakako je potrebno posjetiti kardiologa radi testova koji otkrivaju poremećaje koji se mogu liječiti. Ako bolujete od kroničnih bolesti, kao što su šećerna bolest, bolest bubrega ili visok tlak potrebno je povremeno provjeriti status srca. Ako ste fizički aktivni i nemate tegoba ili se spremate započeti s rekreativnim sportskim aktivnostima preventivni sistematski pregled je opcija za vas.

Vasezdravlje.com