VRIJEDILO JE: Tok rijeke Ugrovače ponovno ima izgled. Uklonjeno meso i smeća, odgovor sukrivaca se čeka!

Dana 2. ožujka 2020. godine na portalu SirokiBrijeg.info izlazi priča “Kosti dinosaura na toku rijeke Ugrovače”, gdje smo Vam predstavili ekološku/biološku katastrofu na području MZ Trn u Širokom Brijegu, a koju su prouzročili nesavjesni naši sugrađani. Brzom reakcijom mještana ovog naselja, donekle je spriječena možda jedna od najvećih zaraza na području Širokog Brijega!

Dana 4. ožujka 2020. godine na teren izlazi općinska inspekcija, policija, komunalni djelatnici, situacija se počinje ozbiljno shvaćati, brzo se lociraju pojedine firme koje imaju povezanosti s ovim slučajem. Jedna od firmi priznaje kako je nesavjesno izbacila otpad na spomenutoj lokaciji te isti uklanjaju i odvode na adekvatno odlagalište, ali potraga traje za osobom ili više njih koje se dovode s kaznenim djelom biološkog uništavanja okoliša izbacujući raskomadano životinjsko meso na više lokacija.

Istog dana kreće sanacija djela područja i prikupljanja tog biološkog otpada na jedno mjesto, a nakon toga u jutarnjim satima 5. ožujka i odvoz.

Dana 5. ožujka 2020. godine u poslijepodnevnim satima pronalazi se još jedne hrpe smeća prikrivene s nekom ceradom, a ispod nje najveća “hrpa friškog pečenja” koju nitko nije uočio. Na teren izlaze djelatnici PU Široki Brijeg, rade očevid i registriraju ovu lokaciju klaoničkog otpada. Mještani se već okupljaju, a na samo mjesto događaja dolazi i predsjednika MZ Trn Marinko Maka Jelić koji biva zgrožen viđenim.

Dana 6. ožujka 2020. godine, održava se sastanak Vijeća mjesne zajednice, a jedna od glavnih tema bilo je i ovo područje kako ga što prije sanirati, očistiti i vratiti ponovno prirodnom okruženju samog toka rijeke Ugrovače koja protječe kroz MZ Trn.

Osim spomenutog područja, na sastanku se raspravljalo i o hitnom uređenju škole i sanacije oko školskog dvorišta koje se nalazi samo nekoliko metara od pronađenog biološko/ekološkog otpada.

Dana 9. ožujka 2020. godine, angažirane su osobe koje su prošle cijeli tok Ugrovače na ovom području i pokupile sav pronađeni klaonički otpad, te ga prikupili na jednu hrpu kako bi komunalne službe se pobrinule za odvoz istog s ove lokacije.

Dana 12. ožujka 2020. godine, angažirana nova ekipa koja se također prošla cijelim tokom Ugrovače na ovom području i pokupile sve od vreća, plastike, guma, kartonskih kutija i ostalog ekološkog otpada.

Dana 13. ožujka 2020. godine, komunalni djelatnici dolaze po prikupljeni otpad i odvoze sve na adekvatno odlagalište.

Sada skroz druga i ljepša priča, i primjer ostalima kako se zajedničkim snaga mještana i određenih institucija može pobrinuti da prirodu oko sebe držimo zdravu i čistu.

Tok rijeke Ugrovače na području MZ Trn sada ima svoj prirodni izgled, još kada presuši da se uredi samo korito, neke lokalne firme koje su tu nalaze pripaze malo ozbiljnije sa svojim otpadnim vodama, i to bi mogla biti jedna prirodna oaza i turistička ponuda Grada Širokog Brijega.

Školsko dvorište se krenulo sanirati, a mnogo posla je još tu pred njima. U planu je što prije završiti nogostup od škole do glavne ceste, u Izradi je idejno riješenje. No do početka nove školske godine se nadamo kako ćemo pisati da je i to napokon dovedeno u red!

Ali, nije još sve gotovo jer mi tu ne stajemo

Iako se traga za počiniteljem ili više njih ovog šokantnog trovanja svojih sugrađana, potpis i deklaracije na kutijama u kojima je sporno meso pronađeno, mogli bi vrlo lako dovesti do počinitelja ako bi da valja svoj posao odradile sve institucije jer dokazi postoje, samo se nameće pitanje postoje li oni koji svoj posao znaju odraditi!

Portal SirokiBrijeg.info dana 14. ožujka 2020. godine uputio dopis jednom trgovačkom lancu iz Širokog Brijega čije su kutije u kojima je pronađen klaonički otpad da se očituju na koji su način njihove kutije, a vjerojatno i njihov mesarski otpad završio na ovim lokacija. Dali smo im rok do utorka 17. ožujka 2020. godine da nam dostave odgovor. Jer tada ćemo u javnost izaći s tim dokazima, s ili bez njihova pojašnjenja. A isto sve prijaviti nadležnoj inspekciji na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info