FOTO: MIli Marušić

Nema potrebe da trenutno ponavljamo kolika je prometna (NE)sigurnosti oko 700 učenika Druge osnovne škole Široki Brijeg na Lisama jer smo o tome već pisali, bez brige pisat ćemo i dalje, ali neke stvari su se počele micati s “mrtve točke”.

Naime, ovog utorka, 11.veljače 2020.god., u zgradi gradske uprave Široki Brijeg održan je veliki sastanak u organizaciji Vijeća roditelja Druge osnovne škole Široki Brijeg, a na kojemu su sudjelovali “glavni akteri” koji svojom strukom posla mogu pridonijeti zaštiti i sigurnosti, ne samo učenika, nego i ostalih sudionika prometa oko spomenute škole.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, Dragan Pavković, ravnatelj Javne ustanove ”Coming”, djelatnici PU Široki Brijeg, ravnatelj Druge osnovne škole Miljenko Galić, roditelji i predstavnici Vijeća roditelja Druge osnovne škole Široki Brijeg s predsjednicom Melanie Kvesić.

Sama komunikacija ovog sastanka je tekla ka pronalasku adekvatnih rješenja kako što bolje odraditi i riješiti ovaj problem sigurnosti prvenstveno djece, a time i ostalih sudionika prometa što je svim nazočnima bio prioritet.

Brojni prijedlozi su izneseni od postavljanja dodatne signalizacije, uspornika, kružni tok, jednosmjernog djela puta uz ulaz u školsko dvorište koje je kritično u određenim situacijama pri dolasku i odlasku vozila, zatvaranje školskog dvorišta za vrijeme nastave što bi upola smanjilo rizične situacije i povratak kantine u školu, gdje bi djeca imala sve neophodno od hrane i pića.

Većina iznesenih stavova i razmišljanja su prihvaćena uz neke korekcije i po svemu sudeći, došlo se do rješenja koji bi uveliko stvorio sigurniju situaciju.

Za početak postavit će se dodatna signalizacija, policija će češće nego do sada nadgledati promet i sankcionirati neodgovorne vozače, nakon toga kreće izrada kružnog toka koji bi trebao biti napravljen do početka nove školske godine. Razmotrit će se mogućnost jednog djela jednosmjerne ceste, pokrenuti će se raspisivanje javnog natječaja za otvaranje školske kantine unutar dvorišta škole.

Sve gore navedeno, dio su zaključaka s ove sjednice na kojoj se pokazalo kako je svima stalo ali trebalo je sjesti za stol i vidjeti što i kako. Nadamo se da sve napisano i dogovoreno neće ostati samo u priči i kako ćemo već narednih dana moći vidjeti prve pomake ka samoj realizaciji!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info