Vrhunski studenti, a loši srednjoškolci: Započele istrage oko lažnih diploma s fakulteta FABUS!?

Neslužbeno se doznaje da su započele istrage oko lažnih diploma s fakulteta FABUS s kojima su istaknuti pojedinci HDZ-a BiH godinama ostvarivali prava iz radnog odnosa i mnoga druga prava. Najveći broj osoba je iz zapadne Hercegovine, a ima ih gotovo iz cijele države. Međutim, širokobriješka veza je bila glavni uvoznik ovih diploma, a financirane su iz proračuna ZHŽ. Diplome su ispisane ćirilicom i tiskane su na 80-gramskom papiru i A4 formatu. Najpoznatija osoba koja je godinama stjecala na nezakonit način materijalnu korist s ovom lažnom diplomom je Zoran Galić direktor DGS-a BiH, piše portal Ljubuski.info.

Vrhunski studenti, a loši srednjoškolci

Svi fabusovci su bili izvrsni studenti. Noćima su učili, a danom radili na državnim mjestima. Učenjem su bili zaluđeni i uvijek su svi položili svaki ispit, a nikada nisu otišli u Sremsku Kamenicu, niti je taj fakultet imao bilo kakvu poslovnu jedinicu u BiH. Samo su se sastajali nekoliko puta u motelu Otok u Grudama, a diplome su preuzeli u Kiseljaku.

Tijekom pojačane kontrole veljače 2007. godine u naselju Dicmo policajci su zaustavili službeni crni mercedes 124 karavan PP Posušje, kojeg je inače zadužio i koristio Zoran Galić i u kojem je pronađeno 128 indeksa i 2000 eura. Policajac policijske postaje Posušje stanoviti Drago Bago zvani Dragiša, je upravljao vozilom, te prevozio čudne materijale. Tijekom obavljenog razgovora u P.U. Splitsko Dalmatinskoj je rekao da je indekse profesoru Frani Mitroviću u Split iz Novog Sada poslao Stanislav Nakić, predstavnik tamošnjeg Fakulteta za uslužni biznis, gdje Mitrović navodno predaje dva predmeta.

Mitroviću su po riječima policajca Bage bili poslani indeksi hrvatskih studenata iz BiH koji su izvanredno studirali u Novom Sadu. U tome ponašanju aktera, splitska policija nakon konzultacija s načelnikom odjela za organizirani kriminal MUP-a, ne vidi ni elemente prekršajnog, a kamo li kaznenog dijela, te se policajac Bago pušta zajedno s indeksima i novcem?! Taj crni mercedes je vozilo ukradeno u Dalmaciji i trenutačno trune na skladištu u Ljubuškom.Tako je nekadašnji dugogodišnji direktor Splitske banke, zatim hrvatski konzul u Milanu, te bivši član nadzornog odbora Jadroplovidbe 60-godišnji Frane Mitrović u svojstvu profesora mogao mirne duše upisati ocjene studentima.

frane_mitrovic2972016

Održao jedno predavanje, odmah svi položili i dobili ocjene, a gdje ne zna

Mitrović na tom fakultetu za uslužni biznis koji se nalazi na adresi Vojvode Putnika b.b. Sremska Kamenica predaje “Teoriju novca i bankarstvo” te “Uvod u ekonomiju”. Ta dva kolegija uistinu postoje ali nigdje nismo mogli pronaći da je predavač Frane Mitrović” – navedeno je bilo u tadašnjem policijskom izvješću P.U. Splitsko Dalmatinske.Samog Mitrovića su novinari Slobodne Dalmacije kontaktirali mobitelom, a isti je ostavio dojam kako je i on sam uvelike zatečen cijelim događajem:”Na tom novosadskom fakultetu sam uistinu održao samo jedno predavanje i nakon toga sam sa sobom u Split uzeo pismene zadaće sa odgovorima studenata i njihove prijavnice iz mog predmeta Teorija novca i bankarstvo. Rečeno mi je da će mi se odgovorni fakulteta javiti i obavijestiti me kada će mi indekse poslati i na koji način kako bi studentima upisao ocjene. Niti sam znao da su indeksi iz Novog Sada krenuli prema meni u Split niti me je još o tome itko obavijestio a nepoznat mi je vozač koji je indekse prenosio u tom mercedesu a taj novac točnije honorar nisu mi poslali iz Novog Sada na moj žiro račun po dogovoru nego ovako preko vozača. Inzistirat ću na legalnoj uplati novca na žiro račun po dogovoru” – rekao je tada Mitrović.

Drago Bago postao Galićev odan čovjek

Policajac Drago Bago je bio poslan od strane Zorana Galića da ode u Split. Od tog događaja Drago Bago ide uzlaznom putanjom u MUP-u i postaje pravi prijatelj sa Zoranom Galićem. A prije toga događaja Zoran Galić i Drago Bago su bili u lošim odnosima, jer je Zoran Galić u prostorijama PP Posušje žestoko premlaćivao Draginog rođaka iz Tribistova, na što mu je Drago Bago prigovorio: “Ubit ćeš mi rođaka, šta ti je kani ga se”. To sve znaju policajci iz Posušja i ove njihove riječi potvrđuju brutalnost u službi.

Odmah se Zoran našao uvrijeđenim kako se njemu smije netko miješati u provedbi zakona, te Dragu Bagu smijenjuje s pozicije šefa prometa u PP Posušje. Ali operacija indeks i upisivanje ocjena čine čuda u međuljudskim odnosima, pa je Drago Bago iz Posušja prebačen u sjedište županijskog MUP-a u Ljubuškom u odjel prometa i ujedno bio vozač Zorana Galića na relaciji Posušje – Ljubuški. A tko ga ne bi nagradio za takav pothvat, ljudi mjesecima uče za jedan ispit, a Drago Bago to za čak 128 osoba rješava za nekoliko sati. To bi on uradio i prije samo su ga malo zadržali policajci u Dicmu.

I tako, sada je u tijeku istraga, ali ne MUP-a ZHŽ i Tužiteljstva ZHŽ, koji su svaki pokušaj kaznenog gonjenja zataškavali. Time je ovaj organizirani kriminal dobio još više sudionika.

Ljubuski.info