Vozaču iz Italije 28 mjeseci zatvora zbog pogibije zaručnika u prometnoj nesreći u Grudama

Presudom Općinskog suda u Ljubuškom talijanski državljanin Giovanni Pastrello (80) proglašen je krivim za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 2 godine i četiri mjeseca, a što je pravosnažno potvrdio i Županijski sud u Širokom Brijegu.

Naime, osuđeni starac Giovanni Pastrello lanjskog 1. svibnja oko 15,30 sati u grudskom mjestu Prispa, upravljajući kamionom “Scania” iz smjera Ljubuškog, vožnju nije prilagodio prometnom znaku od 40 km/h, te je u zavoj ušao brzinom od oko 66 km/h pa izgubio kontrolu i prešao na lijevu kolničku traku, dok se iz suprotnog smjera kretalo vozilo Opel Tigra”, u kojemu su, nakon silovitog sudara, stradale dvije osobe – navode za Pogled.ba iz ovog suda.

Radilo se o zaručnicima Nataliji Kolbaš (36) i Robertu Lončaru (39) iz Imotskog, koji su stradali mjesec dana prije vjenčanja. Natalija je bitku za život izgubila tri dana nakon nesreće koja se zbila dok se sa zaručnikom vraćala iz Međugorja, gdje su molitvom željeli zahvaliti za sreću koju su trebali okruniti brakom. a Robert nakon petnaest. Tako su njihovi snovi i planovi za budućnost zauvijek prekinuti. Svjedoci kažu kako je prizor bio strašan te da su ih izvlačili iz vozila u plamenu.

Umor i nepažnja

Natalijina i Robertova smrt teško je pogodila i članove Udruge osoba s invaliditetom Imotski, gdje je ona radila kao tajnica, a on predsjednik. Opisuju ih kao savjesne osobe koje su svi voljeli.

– Aktivno su se bavili fitnessom i bili na pragu zasnivanja obitelji. Konačno su našli sreću, a onda se dogodila ova velika tragedija. Strašno, i to je sudbina – kažu Imoćani. S druge strane, stariji Talijan se u kritično vrijeme vozio prema Međugorju gdje je dopremao humanitarnu pomoć za zajednicu Cenacolo. On je nakon pritvaranja i ispitivanja pušten da se brani sa slobode, uz mjere oduzimanja putovnice i zabrane napuštanja BiH. Osim umora vozača kamiona, nesreći su, nadomak cilja, očito pridonijeli sklizak kolnik i brzina.

– Nedopustivo je da čovjek od 80 godina sjeda za upravljač kamiona i ide na tako dalek put. Koliko god su nesretni zaručnici bili savjesni, toliko taj vozač nije. Ma koliko on bio iskusan vozač, nije nam jasno tko mu je u toj poodmakloj životnoj dobi uopće dao voziti bilo kakav teret iz Italije u BiH – u nevjerici su negodovali Imoćani.

Robert Soldo / Pogled.ba