Moderni internetski preglednici nude mogućnost „privatnog surfanja“, koji ne ostavlja tragove i vrlo je koristan alat za sve one koji dijele svoje računalo s jednom ili više osoba. No svi koji misle da im ova mogućnost nudi potpunu privatnost, varaju se i bolje da se informiraju.

Istina jest, povijest surfanja neće biti zabilježena onome tko sjedne za računalo nakon vas i pokuša naći što ste radili, ali to ne znači da vam je privatnost osigurana općenito. Upravo to je najveća zabluda po pitanju “privatnog surfanja”, a jako se malo prostora toj temi daje.

Primjerice, sve što preuzimate na Internetu neće se sakriti, bit će dostupno i vidjet će se ukoliko ručno to ne uklonite. Također, sve vaše zabilješke će biti vidljive, kao i “bookmarks”. Nije ni to sve, Internet Service Providers (ISP) i vaš nadređeni ili vaš administrator računala, imat će uvid u sve vaše aktivnosti. Dakle, “privatno surfanje” zapravo je najsigurnije kod kuće, ako je stvar u prikrivanju onoga što činite od vama bliskih i poznatih osoba, piše Ictbusiness.info.

Nije ni to sve, web stranice i aplikacije će vas prepoznati dok se vratite koristiti ih, što znači i da “treća strana” bilježi vašu aktivnost neovisno o tome jeste li namjestili privatne opcije ili niste. Kao što možete iz ovoga zaključiti, vaši će podaci svejedno bezbrižno kolati prema svima onima kao Amazon, Facebook ili Google, koji koriste sve što radite kako bi bolje poslovali s oglašivačima.

Ako ste pomislili da je ovo sve, nije, Gizmodo se odlučio istražiti cijelu priču još i dalje pa otkriva da čak i ekstenzije vašeg internetskog preglednika prate što radite dok mislite da ste u privatnom načinu rada, a to znači da samim time ni ne poštuju ono što ste kroz isti taj internetski preglednik namjestili takav način rada.

Za kraj, lozinke i korisnički računi se također pamte ukoliko imate aktivirane “keylogger” aplikacije. Stoga, i kad koristite privatni način rada, nemojte se baš previše zanositi i misliti da ste sigurni od svih od kojih želite biti sigurni.

Ictbusiness.info