90% ukupne svjetske prodaje tequile se događa u Meksiku i SAD-u. Tequila je meksički nacionalni brand, a njezini korjeni sežu do daleke 1530. godine. Iako postoji grad i dolina sa imenom Tequila pretpostavlja se da je ime došlo od riječi tequilt (posao) i tlan (mjesto)

Prethodnik tequile je bilo piće zvano pulque koje su slučajno otkrili Azteci. Nakon što je grom udario u stablo agave, rascjepio ga i spržio pa je iz njega je počeo isticati slatki alkoholni sok za kojeg su Azteci počeli vjerovati da je poklon od Bogova.

Tequila se pravi od plave agave koja, zanimljivo, spada u kategoriju ljiljana. Agavi je potrebno 8 do 12 godina da sazrije nakon čega se njezino „srce“, zvano pina, vadi. Pina je teška oko 50 kg i iz nje se može proizvesti 12 boca tequile.

Posječena agava može biti teška i do 90 kg, visoka do dva metra a godišnje se posječe preko 500 milijuna kilograma agave. Proizvodnju tequile nadgleda meksička Vlada.

Ako želite piti kvalitetnu tequilu pijte samo onu na kojoj piše da je 100% od agave. Zbog nedostatka dodatnih sastojaka nakon pijanstva nećete se mučiti sa nezgodnim mamurlukom. Izbjegavajte i brandove koji se previše reklamiraju, najbolji brandovi ne troše milijune na TV reklame.

Trajnost tequile je četiri godine. Međutim, nakon četiri godine tequila se neće pokvariti već će početi okusom više sličiti na whisky. Naime, nakon četiri godine početi će gubiti kvalitete agave u sebi a dobijati više kvaliteta bourbona. Kada otvorite bocu tequile imate otprilike dva mjeseca prije oksidacije koja će uništiti agavina svojstva.

Iako šut tequile u sebi ima jednako alkohola kao i boca pive, zbog toga što ćete je popiti „na eks“ tequila će imati dosta jači efekt. Popularno je mješanje tequile i pive, međutim već nakon par takvih mikseva nećete moći stati na nogama.

Postoje četiri vrste tequile. Srebrna ili Blanco gotovo da nema roka trajanja i namjenjena je mješanju sa drugim pićima. Zlatna ili Joven je mlada srebrena tequila kojoj je dodana boja i okus karamele. Reposado je tequila koja prvo leži u drvenim bačvama, minimalno dva mjeeca, dok kvalitetniji brandovi „odleže“ i do devet mjeseci. Anejo u drvenim bačvama odstoji minimalno godinu dana.

Crv, ili kako neki smatraju rep čegrtuše, koji se može naći u bocama tequile je filmski mit. Spomenuti crv živi u agavi ali se u bocama tequile nikada ne može naći. Crv se može naći samo u bocama Mezcala i to kao dokaz da je alkohol toliko jak da može sačuvati crva netaknutog.

I vrapci na grani znaju postupak ispijanja tequile – poližite sol, ispijte tequilu pa pocuclajte krišku limuna. Međutim, malo tko zna da se prije umjesto soli koristio šećer a naranča umjesto limuna.

Kult.hr