Voda u uhu – kako je izbaciti?

Voda u uhu je vrlo česta pojava i može se dogoditi svakome prilikom plivanja ili kupanja. Normalno, vosak prisutan u ušnom kanalu sprječava vodu iz ide duboko u uho. No, s vremena na vrijeme voda može ostati zarobljena unutar uha.

Ako se ne liječi, tekućina u uhu može dovesti do gubitka sluha, cista, upala bubnjića i drugih komplikacija. Zato je važno da pročitate na koje načine izbaciti vodu iz uha.

Stvorite vakuum u uhu

Nagnite glavu u stranu i držite začepljeno uho paralelno prema tlu. Stavite dlan vaše ruke ravno uz uho i pritisnite snažno na sekundu, dvije i otpustite pritisak. Stvorit će se privremeni vakuum koji će istjerati vodu prema van. Koristite pamučni štapić za čišćenje uha i vrlo pažljivo uklonite vodu iz uha.

Gravitacija

Okrenite glavu tako da uho u kojem je voda gleda prema gore. Kapnite nekoliko kapi vode u uho. Pričekajte nekoliko sekundi i brzo okrenite glavu u položaj da je uho okrenuto prema dolje. Ponavljajte proces sve dok voda ne istekne iz uha. Legnite na jastuk tako da uho u kojem je voda bude na jastuku. Nakon nekoliko minuta sila gravitacije će izvući vodu van.

Zijevanje ili žvakanje

Pokreti zijevanja ili žvakanja također mogu pomoći izbaciti vodu iz uha stvaranjem tlaka u srednjem uhu i istezanjem ušnog kanala.

Voda u uhu – isušivanje fenom za kosu

Iako ste možda skeptični koristiti fen za uklanjanje vode iz uha, dokazano je da funkcionira za neke ljude. Jednostavno podesite fen na najnižu razinu topline ili čak i na hladno te ga držite najmanje 30 cm od uha sve dok ne osjetite otjecanje vode.

Valsavin manevar

Zatvorite usta i zatvorite nosnice prstima, a zatim duboko udahnite. Lagano pušite zrak iz vašeg nosa kako bi regulirali tlak zraka. Ako ste ovo pravilno obavili, čut ćete blagi praskavi zvuk, što znači da su Eustahijeve cijevi ponovno prohodne. Nemojte prejako puhati jer može doći do oštećenja na bubnjiću.

Alkohol i ocat

Dok će antibakterijska svojstva octa pomoći ukloniti klice prisutne u uhu, a alkohol će pomoći isušiti vodu u uhu.
Izmiješajte zajedno po jednu čajnu žličicu alkohola i octa. Pomoću kapaljke, staviti dvije do tri kapi ove otopine u zahvaćeno uho. Nježno trljajte otvor uha. Pričekajte 30 sekundi. Nagnite glavu tako da voda može lako isteći van.

Antiseptičke kapljice za uha

Koristite antiseptičke kapljice za uha. Kapnite nekoliko kapi u uho i okrenite glavu tako da uho gleda prema dolje. Voda bi trebala izaći zajedno sa kapljicama. Kapi su dostupne u ljekarnama i obično sadrže alkohol koji brzo isparava.

Vodikov peroksid

Vodikov peroksid je još jedno vrlo učinkovito rješenje kako bi se izbacila voda u uhu. Zbog svojih šumećih sposobnosti, vodikov peroksid može lako izbaciti zarobljenu vodu kao i vosak te otpatke iz uha. Nakapati četiri do pet kapi u uho i ostaviti tako jednu do dvije minute. Nagnite glavu prema dolje kako bi omogućili da voda lakše isteče iz uha.

Češnjak

Češnjak je još jedan odličan način kako izbaciti vodu iz uha. Osim toga, češnjak ima antibakterijska svojstva koja pomažu u sprječavanju infekcija uha, kao i smanjiti bol. Pritisnite nekoliko češnja češnjaka kako bi iscijedili sok. Nakapajte dvije ili tri kapi u začepljeno uho, pričekajte minutu i osušite uho pamučnim štapićem za uha ili fenom za kosu.

Savjetologija.com