Vlasnici Lagera iz Posušja povezani sa kriminalnom hobotnicom u Hrvatskoj

Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Kako neslužbeno doznajemo, Josipu Rimac sumnjiči se da je kao državna tajnica koristila svoj utjecaj te tako od raznih državnih tijela i tvrtki ishodila izdavanje određenih dozvola i suglasnosti mimo propisa. Stoga je istražitelji terete za kazneno djelo trgovanja utjecajem, ali i za primanje mita, jer joj se inkriminira da je za svoje “usluge” od pojedinih poduzetnika uzimala novac.

Osim Josipe Rimac, istragom je obuhvaćeno još nekoliko osoba iz državnih tijela i agencija. Privedena je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, tajnica u kabinetu ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, načelnica Gračaca Nataša Turbić, a istragom je, navodno, obuhvaćen i predsjednik upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, i to zbog sumnje u zloporabu položaja i trgovanje utjecajem. Uhićeni su također predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, kao i šef splitske direkcije Ivan Melvan.

U istrazi se kao osumnjičenici spominju i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, te poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, povezani s tvrtkom Lager Bašić, Ante Sladić iz Šibenika, Josip Ravlić i Nikola Lapčić.

Uhićenja


MUP je u petak potvrdio samo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ranim jutarnjim satima krenuo u realizaciju višemjesečnog kriminalističkog istraživanja na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca. Pritom su samo naveli da su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Prema neslužbenim informacijama, pojedinim osumnjičenima, u prvom redu Josipi Rimac, na teret se stavlja i kazneno djelo primanje mita. Rimčeva je navodno, tako sumnjaju istražitelji, utjecala na predsjednika uprave Hrvatskih šuma da izda određene suglasnosti tvrtki CEMP, koja ima četiri velika razvojna projekta obnovljivih izvora energije u Dalmaciji, između ostalih i vjetropark Krš-Pađene između Knina i Gračaca. Toj je tvrtki HBOR lani odobrio kredit u iznosu od preko pola milijarde kuna, a CEMP je ranije preuzela grupacija Lager Bašić, BiH poduzetnika Milenka Bašića iz Posušja. I on i njegov suradnik Dragan Stipić navodno se nalaze u susjednoj BiH te su trenutno nedostupni hrvatskim istražiteljima. Milenko Bašić brat je nedavno uhićenog Ivana Inje Bašića, kojega USKOK sumnjiči za utaje poreza prilikom uvoza polovnih vozila iz inozemstva.

Preuzimajući tvrtku CEMP Lager Bašić je preuzeo projekte vjetroelektrana Žujino polje između Knina i Gračaca, Vučje polje iznad Peruče te Ravno na Dinari, čija se vrijednost mjeri u milijardama kuna.

‘Usluge’

No, čini se da istražitelji Rimčevu terete za trgovanje utjecajem i u drugim slučajevima, odnosno za pogodovanja poduzetnicima pri ishođenju potrebnih dokumenata i u drugim državnim tijelima. O kojim se točno “uslugama” radi, je li i bilo isplata mita, i ako jest u kojim iznosima, u petak nije bilo moguće doznati. Međutim, istražitelji navodno raspolažu informacijama da je mito “naplaćivano” ne samo u novcu, nego i kroz razne druge protuusluge kao što je nabavka namještaja i slično.

Istražitelji su od ranog jutra pretraživali domove i radna mjesta osumnjičenih osoba, ponajprije u Zagrebu, ali i na području Dalmacije. Josipa Rimac, kako nam je rekao njezin splitski odvjetnik Željko Gulišija, veći dio dana provela je u prostorijama PN USKOK-a u Zagrebu. Potom je trebala biti predana pritvorskom nadzorniku, otkud bi trebala biti dovedena na ispitivanja u USKOK. Ispitivanja osumnjičenih počela su u poslijepodnevnim satima. Oko 17 sati u zgradu USKOK-a u Vlaškoj ulici, prvi je doveden predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Njegov odvjetnik Vladimir Terešak na ulasku u USKOK izjavio je kako će se Jakupčić aktivno braniti, odnosno da neće šutjeti, nego da će se očitovati o svim činjenicama i okolnostima. Nakon njegova ispitivanja trebala su uslijediti i ispitivanja ostalih privedenih osoba.

Nakon okončanja tih radnji, USKOK treba odlučiti za koga će tražiti određivanje istražnog zatvora, o čemu će onda odluku donijeti nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Treba podsjetiti da je Josipa Rimac u vrijeme Tomislava Karamarka na vrhu HDZ-a slovila za jednu od najmoćnijih žena u stranci. Ona je 2005. izabrana za gradonačelnicu Knina, a od 2012. potpredsjednica je HDZ-ove organizacije u Šibensko-kninskoj županiji. U predsjedništvo HDZ-a ušla je 2012. Prekretnica u karijeri dogodila joj se kad je prešla u Karamarkov tabor, nakon čega je on postao predsjednik stranke. Rimac je tada, uz Milijana Brkića, bila HDZ-ova glavna operativka. Nakon pada Karamarkove Vlade oslabila je u HDZ-u i pozicija Rimac. Međutim, pobjedom Plenkovićeva HDZ-a imenovana je za državnu tajnicu kod ministra Lovre Kuščevića.

USKOK je protiv nje već jednom pokrenuo istragu vezano uz slučaj dodjele stana njezinom suprugu Danijelu Rimcu kao hrvatskom branitelju. Radilo se o stanu od 128 kvadrata koji je tročlana obitelj Rimac koristila, ali je uz pomoć Anne Marije Radić, bivše ravnateljice Ministarstva regionalnog razvoja, Danijel Rimac dobio još dvije etaže u istoj zgradi, odnosno cijelu kuću u Kninu. No, USKOK na kraju, na iznenađenje mnogih, nju i supruga nije optužio, nego je odustao od optužbe, a nastavljen je kazneni progon protiv Anne Marije Radić, koja je nepravomoćno proglašena krivom za zloupotrebu i osuđena na rad za opće dobro, uz obvezu vraćanja državi 550 tisuća kuna, koliko je vrijedio stan koji je dodijelila Danijelu Rimcu.

Jutarnji.hr