Home Vijesti Politika VLADO MARUŠIĆ: Te divne divlje životinje

VLADO MARUŠIĆ: Te divne divlje životinje

0

Federalni ministar Branitelja Salko Bukvarević je s koordinacijom „temeljnih, krovnih ili reprezentativnih“ udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente (Armija BiH i HVO-a) prije par mjeseci donio odluku kojom će to ministarstvo davati tzv “socijalnu pomoć“ najugroženijim Braniteljima u FBiH iz obje vojne komponente na temelju godišnjih ušteda koje ima to ministarstvo u tekućoj godini a uštede su cca oko 7,5 milijuna KM za 2017. godinu.

Da bi Branitelji imali pravo podnijeti takav zahtjev za socijalnom pomoći tom ministarstvu preko ureda općina ili Gradova odnosno Grupa za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze prema mjestu prebivališta takvog Branitelja morali su ispuniti slijedeće uvjete:

-da su prijavljeni najmanje 3/tri godine na Zavodu za zapošljavanje,

-da im ukupan mjesečni prihod po domaćinstvu ne prelazi 200 KM mjesečno,

-da nisu dobili nikakav vid pomoći u visini od 10,000,00 KM u zadnjih 10/deset godina od FBiH, županija, općina ili gradova, odnosno da nisu dobili stan, zemljište ili poslovni prostor od istih,

-da su proveli određeno vrijeme u ratu tako da mogu ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu dobiti 10,15,20 ili 25% od prosječne plaće u FBiH koja je utvrđena u visini od 839,00 KM,pa tako najmanji iznos koji takvi Branitelji mogu dobiti je 83,00 KM dok je najveći 209,00 KM.

Poštovani Branitelji!

Branitelji iz ŽZH(HVO-a) su tek nedavno koji dan prije Božića dobili pismenu obavijest putem određenih portala kako je krajnji rok za predaju takvih zahtjeva 31.12.2017 godine dok su pripadnici Armije BiH za takvu obavijest znali prije dva mjeseca što govori u prilog kako je velika većina pripadnika Armije BiH već predala takve zahtjeve dok pripadnici HVO-a love zadnji vlak da ih predaju.

Ja, Vlado Marušić kao predstavnik UZB/ŽZH danas sam u Širokom Brijegu imao priliku vidjeti kako su neki članovi naše UZB ŽZH predavali takve zahtjeve za socijalnom pomoći, dok su mi neki javljali kako ih je takve zahtjeve danas predalo preko 300 ako ne i više.

Imajući u vidu kako velika većina članova UZB ŽZH nije evidentirana na Zavodima za zapošljavanje u svojim općinama i gradovima potpuno je jasno kako će ih dosta propustiti predaju takvih zahtjeva, dok ih dosta nije evidentirana na tim zavodima duže od jedne godine pa će i takvi izgubiti pravo na takvu pomoć koji „velikodušno“ nudi Salko Bukvarević.

Velika odnosno ogromna većina razvojačenih Branitelja Armije BiH je evidentirana na zavodu za zapošljavanje pa je na taj način Salko Bukvarević svjesno odnosno sračunato diskriminirao pripadnike HVO-a koji nisu na Zavodu za zapošljavanje jer tradicionalno pripadnici HVO-a ne drže do Zavoda za zapošljavanje kao ni moja malenkost jer ti zavodi od svog osnutka nisu ponudili nikakvu mogućnost za zapošljavanje nikome što bi bila njihova osnovna zadaća,već su utemeljeni isključivo poradi nekoliko službenika koji samo dolaze na posao i vode evidenciju o nezaposlenosti tako da poznajem neke osobe bez obzira jesu li muškog ili ženskog roda koje su na takvim zavodima preko 20 godina čime se odista gubi smisao takvih ustanova.

Sada dolazimo do trenutka kojim ćemo sebi i cjelokupnoj javnosti ponuditi istinu tko će sve zatražiti socijalni pomoć Salke Bukvarevića.

1.U prvom redu ovdje se ne vodi računa o pripadnicima braniteljske populacije iz borbenog sektora tako da će takve zahtjeve predavati svi koji dostave uvjerenje ureda obrane kako su bili pripadnici oružanih snaga neovisno pripadaju li borbenom ili neborbenom sektoru protiv čega se UZB od svog osnutka bori jer nitko se ne može zvati Branitelj tko nije pripadnik borbenog sektora. Može biti pripadnik oružanih snaga ali borbenog sektora ne. Po tom osnovu zahtjeve će moći predati babe, žabe, tajnice, sekretarice koje nemaju pojma kako izgleda puška ili samokres a pripadnice su oružanih snaga i „socijalno su ugrožene“. Mogu biti ugrožene na drugi način ali socijalno ne.

2.Zahtjev za socijalnom pomoći može predati i onaj pripadnik oružanih snaga koji dokaže da mu mjesečni prihod ne prelazi mjesečno 200,00 KM pa tako takve zahtjeve mogu predati i RVI,odlikovani,ili zarobljeni ukoliko im mjesečni prihod ne prelazi 200,00 KM a takvih je dosta a mnogi od njih su svih ovih godina od završetka Domovinskog rata u BiH uredno dobivali svoje naknade koje su nekada iznosile i preko 800,00 KM mjesečno.
3.Takve zahtjeve mogu predati i oni koji imaju ne prijavljena poduzeća ili obrte u svom vlasništvu ili u vlasništvu njihove bliže ili daljnje rodbine, ili rade na crno,po ugovoru o djelu ili radu a ukupan mjesečni prihod im nije prikazan te tako niti njima ne prelazi 200,00 KM mjesečno.

Sada dolazimo do članova UZB za koje se borimo na način kojim ćemo sustavno kroz nekoliko zakona riješiti njihov status boreći se godinama sa bešćutnim političkim elitama.

Odista neki od naših članova će predati takve zahtjeve za socijalnom pomoći i rukovodstvo naše udruge im je sugeriralo da predaju te zahtjeve uz napomenu kako se njihov status u UZB ničim ne umanjuje i prava im ostaju ista.

UZB se bori za članove koji dokažu:

1.Kako su bili pripadnici borbenog sektora u Domovinskom ratu,

2.Kako nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu pa čak i za one koji su imali neka prava ali su im trajno ukinuta poput:

-RVI-a,

-Dobitnika odličja,

-Povoljno umirovljenih pripadnika oružanih snaga iz borbenog sektora,

-Pripadaju obitelji poginulih,zatočenih ili nestalih Branitelja,

3.Koji su u radnom odnosu ili nezaposleni,ili su na evidenciji zavoda za zapošljavanje, ili su ostvarili mirovinu po osnovu rada ili ozljede ili oboljenja na poslu ili u svezi s poslom, uz uvjet da dokažu učešće u borbenom sektoru u Domovinskom ratu,

4.Za ove gore pobrojane UZB se bori na način kojim traži ozakonjivanje kroz oba doma Parlamenta FBiH instituta trajnog Braniteljskog dodatka u visini od 6,00 KM mjesečno, dok je za one Branitelje koji dokažu puno učešće u Domovinskom ratu u borbenom sektoru predviđen novčani iznos od 326,00 KM mjesečno(iznos zajamčene mirovine u FBiH).

5.Braniteljski dodatak mora biti nasljedan tako da ga u punom iznosu mogu naslijediti članovi prvog nasljednog reda(supružnici i djeca).

6.Predaja zahtjeva za Braniteljski dodatak ne smije zastarjeti tako da ga Branitelj može predati sve do svoje smrti.

Sada dolazimo do broja zahtjeva za socijalnom pomoći koji će do 31.12.2017 godine biti predati na rješavanje u federalno ministarstvo Branitelja.

Iznenaditi će se svi koliki broj Branitelja i tzv “Branitelja“ će predati te zahtjeve. Biti će to nešto slično onim zahtjevima Branitelja za dobivanje 150,00 KM preko zavoda za zapošljavanje za vrijeme nezaposlenosti prije kojih desetak godina i gdje je takve zahtjeve predalo na stotine tisuća tzv “Branitelja“ a nisu imali nikakve sveze s ratom i ratnim tegobama dok je dosta istinskih Branitelja iz borbenog sektora propustilo pravo na takav vid pomoći a dobilo su je oni kojima ona odista nije bila potrebna niti su je zaslužili, pa će tako biti i sada.

Postavlja se također i pitanje zakonske osnove za „dijeljenje“ takve socijalne pomoći od strane Salke Bukvarevića. Da li netko može proračunske novce odnosno novce federalnog ministarstva Branitelja dijeliti nekome bez zakonske osnove odnosno izglasavanja takve pomoći u oba doma Parlamenta FBiH, osim što je Salko Bukvarević takvu odluku donio uz blagoslov koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente, odnosno temeljnih, krovnih ili reprezentativnih udruga koje niti jedan zakon o pravima Branitelja ne poznaje.

Isto tako postavlja se i pitanje trajanja takve socijalne pomoći. Da li će njeno trajanje trajati duže od dijeljenja onih famoznih 150,00 KM?

Da li je ovim dijeljenjem Salko Bukvarević želio jeftine političke poene sebi i svojoj stranci SDA, jer izbori se primiču, odnosno ima li u njegovoj odluci blagoslovljenoj od koordinacije braniteljskih udruga iz obje vojne komponente elemenata kaznenih dijela jer je navedena odluka diskriminirajuća prema istinskim Braniteljima iz obje vojne komponente bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u borbenom sektoru koji nisu na zavodu za zapošljavanje?

No, bez obzira na sve ova socijalna pomoć Salke Bukvarevića,taman obuhvatila, i 10% Branitelja iz borbenog sektora iz obje vojne komponente pokazati će lice i naličje svih vladajućih garnitura od završetka Domovinskog rata u BiH do danas jer će svijetlo dana ugledati istina kako desetine tisuća Branitelja iz borbenog sektora nema niti 200,00 KM mjesečnih prihoda a najzaslužniji su sinovi države BiH koje su te garniture ostavile da žive u bijedi. Na granici socijalne i ekonomske isključivosti zbog čega ih je u FBiH od završetka rata do danas izvršilo suicid preko 3.500 i ta cifra se svakim danom povećava.

Ako je namjera Salke Bukvarevića i takvih političkih garnitura oprati ruke poput Poncija Pilata zbog takvog stanja u kojem su oni kao u kavezu za divlje životinje držali Branitelje najčasnije sinove države BiH gadno su se prevarili.

Te divne divlje životinje imaju srce i dušu za razliku od njih ali su jako opasne kad im se oni koji su ih ostavili gladovati približe.

Vlado Marušić / SirokiBrijeg.info

Exit mobile version