Na mnogim portalima je objavljen konačan spisak tzv “organizatora otpora“ ili dobitnika tzv “medalje otpora“ kojih je ukupno 614.Dobitnika te medalje ispred Armije BiH ima 428 dok je ispred HVO-a dobitnika 186. Taj omjer u procentu 1:2,3 u korist Armije BiH je produkt dogovora Federalnog ministarstva Branitelja i tzv “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih udruga“ proisteklih iz Domovinskog rata koje niti jedan Zakon o pravima Branitelja u FBiH ne poznaje kao takve. Očekivano objava spiska dobitnika tih tzv “medalja otpora“ ispred HVO-a naišla je na brojne osude od strane udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a, običnih ljudi, te velike većine razvojačenih Branitelja HVO-a, jer su mjesto na tom spisku našle i osobe koje s ratom i ratnim strahotama nemaju nikakve sveze, zapravo dobar dio njih je početkom srpske agresije na hrvatski narod u BiH direktno ili indirektno pomagao agresora, srbo-četničke armade.

Direktna pomoć se ogleda u tome što je dobar dio tih „lica“ da ne kažemo osoba bilo na čelu ureda obrana, općina, gradova u bivšoj SR BiH, koji su po nalogu General štaba SFRJ naredili razoružanje svih pripadnika TO po općinama i gradovima u kojima su živjeli Hrvati, i Muslimani-Bošnjaci tako da su olakšali posao tim srbo-četnicima u Hercegovini koja je prva organizirano ustala u obranu svojih domova, podredno tome i BiH,a konačno i RH, njenog južnog dijela. Dobar dio tih “lica“ je početkom veliko-srpske agresije čvrsto vjerovao kako će srbo-četničke armade uz pomoć tzv “JNA“ koja je bila početkom te agresije čista srpska paravojna formacija naoružana do zuba i u službi samo jednog naroda, srpskog, učas pokoriti pobunjene Hrvate u Hercegovini, gdje će SFRJ ostati i opstati,bez koje ta „lica“ nisu mogla zamisliti svoj život, jer koncept SFRJ je u njihovim ispranim mozgovima bio projekt koji nitko nije mogao poništiti a ni poraziti. Kad su ta “lica“ uvidjela kako se stvari ne odvijaju kako su to oni željeli i zamislili kao pacovi prije kiše su se sklonili u urede obrana,podrumske zgrade, u ilegalu odakle su preko svojih starih udbaških sveza koje sve znaju i na sve računaju lagano infiltrirali u vojne komande HVO-a, općinske i gradske stožere obrane, daleko od prve crte bojišnice, da bi konačno izgradili svoje čvrste pozicije u redovima HVO-a,općinskih i gradskih službi diljem hrvatskih općina i gradova.

Ta ista“lica“su donijela sve zakone o osnovnim i dopunskim pravima Branitelja u FBiH u kojima su ponajprije našli mjesto oni,njihovi pomagači, njihove tajnice, odnosno ljubavnice, a da bi to ostvarili na terenu pomogli su odnosno sami osnovali te tzv “krovne, temeljne ili reprezentativne“ udruge iz rata preko kojih sve počinje i sve završava. Pogledajte samo tko vodi te udruge proistekle iz Domovinskog rata na nivou FBiH i njenih županija i sve će vam biti jasno. Niti jedna braniteljska inicijativa ne može proći ukoliko joj blagoslov ne daju te tzv “krovne, temeljne ili reprezentativne udruge“ iz Domovinskog rata, koje se financiraju iz Općinskih, gradskih, Županijskih i federalnog proračuna,imaju osigurane urede, a vode ih doživotni predsjednici. Svi javni pozivi za financiranje udruga i branitelja preko županijskih ministarstava branitelja ili federalnog ministarstva branitelja ide preko njih. Tim konceptom se došlo i do tzv “organizatora otpora“ odnosno dobitnika medalja otpora. Ovdje je također važno napomenuti kako omjer od 1:2, 3 u korist pripadnika Armije BiH nikako ne može stajati jer su obranu od veliko-srpske agresije prvi organizirano započeli Hrvati u Hercegovini. Kako bi stvari bile jasnije Odluka Vlade FBiH o organizatorima otpora kaže slijedeće:

“Organizatorom otpora smatra se osoba koja je organizirala i rukovodila u pripremi za obranu i u obrani BiH najmanje 100 dana od 18.09.1991 godine kada su se organizirale prve postrojbe kao otpor prema dolasku rezervista JNA na područje Mostara i Hercegovine do 09.04.1992 godine, kada su započeli prvi incidenti ili je u tom razdoblju bila angažirana na poslovima u institucijama ili tijelima vezanim uz obranu,a čiji je status potvrdilo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida iz Domovinskog rata u FBiH“.

Zbog definicije „organizatora otpora“ navedenoj u Odluci Vlade FBiH potpuno je deplasirano priopćenje „zelenih beretki“Armije FBiH u kojem isti navode kako taj spisak nije još gotov,pa ne treba zbog toga dizati veliku buku,navodeći također kako: “jedino zelene beretke i PL mogu znati tko je bio taj tko je radio u ilegali 1991 i 1992 godine i jedino smo mi mjerodavni i kompetentni da potvrdimo pripadnost pojedinca koji se istakao u organiziranju obrane“.Zelene beretke navode kako jedini oni znaju tko je radio u „ilegali“ 1991 i 1992 ulazeći u kontradikciju s Odlukom Vlade FBiH o organizatorima otpora koja kaže između ostalog:“……………. koja je organizirala i rukovodila u pripremi za obranu i u obrani BiH najmanje 100 dana od 18.09.1991 godine kada su se organizirale prve postrojbe kao otpor prema dolasku rezervista JNA na područje Mostara i Hercegovine do 09.04.1992 godine kada su započeli prvi incidenti………………..“. Ovdje se dakle u odluci Vlade navodi kako se organizatorom otpora smatra osoba koja je „organizirala ili rukovodila“u pripremi za obranu i u obrani BiH najmanje 100 dana od 18.09.1991 godine kada su se organizirale prve postrojbe kao otpor prema dolasku rezervista JNA na područje Mostara i Hercegovine što nesumnjivo potvrđuje organizaciju i formiranje prvih postrojbi za obranu od veliko-srpske agresije.

Imajući u vidu kako su najčasniji sinovi hrvatskog naroda u Hercegovini od kojih je dobar dio njih položio svoje živote na oltar Domovine u BiH i RH organizirao obranu, formirao naoružane vojne postrojbe, znatno prije 18.09.1991 godine, koje postrojbe su 18.09.1991 godine već bile spremne za vojni otpor srbo-četnicima na području Mostara i Hercegovine potpuno je nejasno otkud ideja,pa makar i pomisao zelenim beretkama kako su njihovi pripadnici organizirali i rukovodili obranom Grada Mostara i Hercegovine u ilegali??? Jer riječ ilegala je široka kao ocean. Po tom osnovu zaista i dr.Dragan Čović je organizirao obranu Mostara i Hercegovine u ilegali. A kada smo već kod spiska pripadnika HVO-a organizatora otpora javnost je s nestrpljenjem očekivala objavu istog a poglavito imena i prezimena dr.Dragana Čovića što se konačno i dogodilo. Postavlja se pitanje da li dr.Dragan Čović uopće zna kako mu se ime našlo na tom spisku,kao i imena mnogih tzv. znanih i neznanih “lica“ koja taj spisak ne smiju ni primirisati a kamoli naći mjesto na njemu. A ponajviše iz razloga što su na tom spisku objavljena imena najvećih sinova hrvatskog naroda poput hrvatskog heroja i viteza Maria Hrkaća Ćikote mog kuma i bližeg susjeda. I to ne samo njega. Zbog časne uspomene na njega i na sve druge časne vitezove hrvatskog naroda,koji su položili svoje živote na oltar Domovine kako bi nam svima bilo bolje jer ništa na svijetu nije vrjednije od polaganja života za Domovinu i prijatelje, ovim putem pozivam sve one čije se ime našlo na spisku organizatora otpora u FBiH a niti jednim dijelom nisu organizirali niti rukovodili o obrani Mostara i Hercegovine djelujući vojno,na prvoj crti obrane,oči u oči s srbo-četničkim armadama da zatraže brisanje njihovih imena sa tog spiska jer je to najmanje što mogu učiniti. Ovdje pri tome mislim na pripadnike HVO-a. A što se tiče organizatora otpora ispred Armije BiH svaki onaj koji dokaže koji je organizirao i rukovodio obranom grada Mostara i Hercegovine na prvoj crti bojišnice neka ostane na tom spisku,ali konstatacija kako zelene beretke najbolje znaju tko je djelovao u ilegali u obrani BiH ne pije vode jer od toga nema ništa pa je stoga bolje istu zakopati duboko u zemlju. Ukoliko ta konstatacija ostane u životu bojim se kako će organizatora otpora u FBiH umjesto 614 biti najmanje 614.000.

Isto tako predlažem da se na tom spisku organizatora otpora pored svih onih koji su izostavljeni a organizirali su i rukovodili obranom Grada Mostara i Hercegovine na prvoj crti obrane prije i nakon 18.09.1991 godine nađu imena i onih osoba koje su organizirale i rukovodile početkom svibnja 1991 godine zaustavljanje tenkova JNA u Pologu, na granici Širokog Brijega i Mostara, jer je to zaustavljanje tenkova i oklopnih vozila tzv “JNA“ de facto i de iure početak agresije na hrvatski narod u BiH,a samim time i na muslimansko-bošnjački narod. Na tom spisku mjesto trebaju naći i osobe koje su nas u međuvremenu napustile s ovog svijeta a jedan od njih je i pokojni fra Mladen Hrkać. Tek nakon objave takvog spiska organizatora otpora najčasniji sinovi hrvatskog naroda će naći svoj mir. U protivnom ovaj spisak će i dalje izazivati još veće sukobe i prijepore među hrvatskim narodom u BiH a podredno i sukobe na relaciji HVO-a-Armija BiH.

Vlado Marušić / SirokiBrijeg.info

DONOSIMO: 2. dio popisa “Organizatora otpora” pripadnika HVO – među njima i Dragan Čović